Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EUobserver: Türk Hava Yolları, göçmenleri Belarus’a taşıdığı için AB ülkelerine uçamayabilir

Türk Hava Yolları (THY) ve FlyDubai, çok sayıda göçmeni Belarus’a taşıdığı için Avrupa Birliği (AB) ülkelerince yasaklanabilir.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pazartesi günkü (8 Kasım) açıklamasında, “AB, insan kaçakçılığı konusunda faaliyet gösteren üçüncü ülke havayollarını kara listeye almak da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağı konusunu düşünecek” dedi.

Von der Leyen, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu Üyesi Margaritis Schinas’ın Ermenistan, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelere diplomatik seyahatler düzenleyerek Belarus’un başkenti Minsk’e getirilen göçmenlere yardım etmemeleri için baskı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Ursula von der Leyen

Belavia da AB’de yasaklanmış durumda

Öte yandan, göçmenleri taşıdığı gerekçesiyle Belarus havayolu şirketi Belavia da birlik ülkelerinde yasaklanmış durumda. Minsk Ulusal Havalimanı’ndan alınan veriler, AB vatandaşları arasında sıklıkla kullanılan THY’nin sınır krizine rağmen günde iki kez İstanbul’dan Minsk’e göçmen taşıdığını gösteriyor.

BAE merkezli FlyDubai ve Suriye merkezli Cham Wings‘i de göçmenleri taşımaya devam ediyor.

Ne olmuştu?

8 Kasım Pazartesi günü Belarus’un son aylarda AB yaptırımlarına misilleme için binlerce göçmeni küçük gruplar halinde Polonya, Letonya ve Litvanya sınırına göndermesinin yankıları sürüyor. AB ülkeleri krizin çözümü için dayanışma gösterirken, sınırda sekiz kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kriz kısa süre içerisinde uluslararası bir krize dönüşürken, Polonya aynı gün BM Güvenlik Konseyi’nde Fransa, Birleşik Krallık, ABD, İrlanda ve Estonya büyükelçilerine brifing verdi. Ayrıca Polonya’nın AB elçisi, bugün (9 Kasım) Brüksel’de diğer 26 AB büyükelçisiyle kriz hakkında görüşmelerde bulunacak.

https://medyascope.tv/2021/11/09/polonya-belarus-siniri-yeni-bir-gocmen-trajedisine-sahne-oluyor/

Kaynak: EUobserver

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.