Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus göçmen krizinde doğalgaz kozunu ortaya koydu: Lukaşenko, Avrupa’yı doğalgaz sevkiyatını kesmekle tehdit etti

Belarus ile Polonya arasındaki mülteci krizi devam ediyor. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesine uygulanan yaptırımları genişleteceğini söyleyen Avrupa Birliği’ne (AB), doğalgaz sevkiyatını kesme tehdidinde bulundu. Lukaşenko, yetkililer ile yaptığı toplantı sonrası “Peki ya doğalgaz sevkiyatını kesersek?” sorusuyla Belarus üzerinden geçen Yamal-Avrupa Boru Hattı’nı hatırlattı.   

Aleksandr Lukaşenko

Binlerce göçmeni Belarus’un başkenti Minsk’e getirip AB sınırındaki ülkelere gönderme yoluyla Avrupa’ya karşı bir “hibrit saldırı” düzenlemekle suçlanan Lukaşenko yönetimi, birlik tarafından ekonomik yaptırımların hedefinde. Avrupa tarafından mevcut yaptırımlara karşı bir intikam olarak değerlendirilen göçmen krizi sebebiyle bu yaptırımların önümüzdeki haftadan itibaren genişletilmesi bekleniyor.  

Bunun üzerine Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, ülkesi üzerinden Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Yamal-Avrupa Boru Hattı ve Kuzey Işıkları Boru Hattı’nı hatırlatarak “Biz Avrupa’yı ısıtıyoruz, onlar ise bizi tehdit ediyor” diye konuştu.   

“Peki ya doğalgaz sevkiyatını kesersek?”

Yamal-Avrupa Boru Hattı ve Kuzey Işıkları Boru Hattı, Rus gazını Avrupa’ya taşımada önemli rol oynuyor ve AB’nin gaz ithalatının beşte birine yakınını karşılıyor. Lukaşenko konu ile ilgili açıklamasında, “Peki ya doğalgaz sevkiyatını kesersek? Bu sebeple Polonya yönetimine, Litvanyalılar’a ve diğer boş kafalılara konuşmadan önce biraz düşünmelerini tavsiye ediyorum” uyarısında bulundu.

Lukaşenko’nun sözleri, halihazırda pahalı seyreden doğalgaz fiyatlarından etkilenen Avrupa’da yeni endişelere yol açtı.  

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nden Katja Yafimava, “AB, Belarus’u çok zorlarsa bu tehdit hayata geçebilir” dedi. Yafimava, bunun gerçekleşmesi durumunda İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının daha da artacağını sözlerine ekledi. 

Şimdi gözler AB’ye çevrildi. Beklentiler, pazartesi gününden itibaren Doğu Avrupa ülkesi Belarus’a daha fazla yaptırım uygulanacağı yönünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.