Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus hava yolu şirketi Belavia, Türkiye’nin talebi üzerine Suriye, Irak ve Yemenliler’i uçaklarına almayacak

Belarus hava yolu şirketi Belavia, bugün (12 Kasım) bir açıklama yaparak, Ankara‘nın talebi üzerine Suriye, Irak ve Yemenliler‘in Türkiye’den uçuşlarına izin vermeyeceğini duyurdu. Kararın, bugünden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belavia’nın internet sitesinden paylaşılan açıklamada, “Türk makamlarının talebi doğrultusunda, 12.11.2021 tarihinden itibaren Türkiye’den Belarus’a düzenlenen uçuşlara Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları alınmayacak” denildi.

AB: THY, Belarus’a göçmen uçuşlarını sınırlamayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB) yetkilisi bugünkü açıklamasında, Minsk’e yolcu taşıyan ve Polonya-Belarus sınırındaki mülteci krizinde mültecileri sınıra götürmeye yardım etmekle suçlanan Türk Hava Yolları’nın (THY) Belarus üzerinden Avrupa’ya ulaşmak isteyen Ortadoğulu göçmenler için bilet satışını askıya aldığını belirtti.

AB Komisyonu, üst düzey AB yetkililerinin Belarus tarafından Avrupa’ya geçmeye teşvik edilen göçmenleri durdurmak için Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye ile görüşmelere başlamasının ardından Irak Hava Yolları’nın Minsk’e uçmayacağını da aktardı.

Komisyon sözcüsü Reuters’a verdiği demeçte, “Bu temaslar şimdiden meyve vermeye başladı” diyerek, Irak Hava Yolları’nın Minsk uçuşlarına devam etmeyeceğini ve THY’nin de Türkiye’den Minsk’e tek yön bilet satışını askıya aldığını söyledi.

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, AB ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa ilişkin olarak sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Türkiye’den Belarus’a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının bir sonraki duyuruya kadar uçağa alınmayacağını ve bilet satışı yapılmayacağını duyurdu.

Komisyon yetkilisi bugünkü açıklamasına ek olarak, önümüzdeki hafta Minsk’e daha fazla yaptırım uygulanacağını söyledi.

Belarus’un, Avrupa Birliği’nin (AB) ülkeye uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak binlerce göçmeni Polonya, Letonya ve Litvanya sınırına göndermesinin ardından Türkiye’nin olaydaki rolü tartışılmaya başlamıştı. Türk Hava Yolları’nın (THY) Türkiye’den Belarus’a göçmen taşıdığı gerekçesiyle AB ülkelerinde yasaklanabileceği iddiası ortaya atılmıştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen pazartesi günü (8 Kasım) yaptığı açıklamada, “üçüncü taraf ülkelere” ait bazı havayolu şirketlerinin Belarus’a göçmen taşıdığı iddiaları nedeniyle AB ülkelerinde yasaklanabileceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.