Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron, Fransız bayrağının rengini değiştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin bayrağında değişikliğe gitti. Macron, mavi, beyaz ve kırmızı renkten oluşan Fransa bayrağının mavi renginin, daha koyu bir mavi ile değiştirildiği belirtildi. Alınan bu kararın Temmuz 2020’de yürürlüğe konulduğu ve yeni Fransa bayrağının Elysee Sarayı, Ulusal Meclis ve İçişleri Bakanlığı gibi resmi binalarda bir süredir bulunduğu da belirtildi.

Yerel basına konuşan yetkililer, resmi Fransız bayrağında önceki daha parlak mavinin yerine daha koyu bir mavinin kullanılmaya başlanıldığını açıkladı. Europe 1’in haberinde, Macron’un 1973 yılındaki Fransız bayrağı ile yeniden bağ kurmak istediğini aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa donanması ve ülke çapındaki birçok resmi bina her zaman mavinin daha koyu bir tonunu kullanmıştı.  

Macron bu kararı neden aldı?

Europe 1, değişikliğinin nedenlerinden birinin estetik kaygılar olduğunu belirterek, “Her şeyden önce estetik nedenler var. Bu mavi daha zarif” ifadelerini kullandı. Bir diğer sebep ise, Fransız Devrimi sembolü ile yeniden bağ kurmak. 

Henüz Élysée Sarayı, bayraklardaki renk değişikliğini kamuya açıklamadı ve diğer kurumlara da aynısını uygulamaları için herhangi bir talimat vermedi. 

Macron’un koyu mavi rengine dönmesi konusunda anlaşmazlıkların olduğu iddia ediliyor. Bazıları yeni rengin “çirkin” olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) bayrağıyla çatışacağını düşünüyor.

Ancak Europe 1’in aktardığına göre, tüm ilgililer renk değişikliğinin AB karşıtı bir jest olarak yorumlanmaması gerektiğini belirtiyor. Fransa, 2022’nin Ocak ayında AB’nin dönem başkanlığını devralacak.

Kaynak: BBC

Derleyen: Esra Ataş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.