Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya savaşı: ABD’den Kiev’e silah desteği

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kiev Büyükelçiliği, Ukrayna’ya Vaşington tarafından 80 bin kilo cephane teslim edildiğini duyurdu. ABD, Ukrayna’ya 250 milyon ve buna ek 60 milyon dolarlık uluslararası güvenlik yardımı göndermeyi kabul etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, geçen hafta Ukrayna-Rusya sınırındaki 100 bin Rus askerinin varlığından ötürü rahatsızlığını dile getirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kiev Büyükelçiliği tarafından dün akşam paylaşılan sosyal medya mesajında, Vaşington yönetiminin Ukrayna’ya 80 bin kilo cephanelik gönderdiği belirtildi.

Mesajda şu ifadeler yer aldı:

“14 Kasım’da Ukrayna, ABD tarafından yaklaşık olarak 80 bin kilo cephane teslim aldı. Başkan Biden tarafından ağustos ayında yönlendirilen 60 milyon dolara kadar ek güvenlik yardımının bir parçası olan bu yardım, ABD’nin istikrarlı, demokratik ve özgür bir Ukrayna’nın başarısına olan bağlılığını gösteriyor.”  

Zelenski ve Joe Biden

Zelenski: “Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 bin Rus askeri bulunuyor”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, geçen çarşamba günü (10 Kasım) yayınladığı videosunda, Rusya’nın Ukrayna sınırında yaklaşık 100 bin askeri olduğunu söylemiş ve Batılı ülkelerin Rus birliklerinin hareketleri ile ilgili aktif olarak Ukrayna ile bilgi paylaştığını belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski

Zelenski, açıklamasında “Umarım tüm dünya artık kimin gerçekten barış istediğini kimin ise sınırımızda 100 bin asker topladığını açıkça görebiliyordur” demişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da 3 Kasım’da, sınırındaki Rus askerlerinin 90 bin dolaylarında olduğunu açıklamıştı.  

Blinken’dan diplomasi trafiği

ABD Dışişleri Bakanlığı pazar günü (14 Kasım) yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerini görüştüğünü belirtti. Blinken, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri hareketliliğini endişe verici olarak tanımladı.

Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliği olası bir saldırı ihtimaline yönelik korkuları ortaya çıkarırken Moskova, bu iddiaları “tahrik edici” olarak nitelendiriyor ve reddediyor.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.