Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yunanistan’da sağlık çalışanları çalışma koşullarını protesto etti, Amazon koronavirüs vakalarını çalışanlarına bildirmediği için 500 bin dolar para cezası ödeyecek

Nijerya nüfusunun yarısını aşılamak için kampanya başlatıyor. Mısır’da kamu çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi. Vaka sayılarının arttığı Yunanistan’da sağlık çalışanları, çalışma koşulları ve maaşların yetersizliğini protesto etti. Almanya’da toplu taşıma kullanmak için koronavirüs testi ya da aşı zorunluluğu getirilebilir. Vaka sayılarının rekor kırdığı Hollanda’da hastaneler üzerindeki baskı artıyor. Amazon, koronavirüs vakalarını çalışanlarına bildirmediği için 500 bin dolar para cezası ödeyecek. Filipinler’de öğrenciler 20 ayın sonunda yüz yüze eğitime döndü. Pfizer, koronavirüse karşı geliştirdiği ilacın 95 ülkedeki diğer firmalar tarafından üretilmesine izin verdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Nijerya nüfusunun yarısını aşılamak için kampanya başlatıyor

Nijerya’da hükümet, Ocak 2022’ye kadar ülke nüfusunun yarısını koronavirüse karşı aşılamak üzere yeni bir kampanya başlatacağını duyurdu. Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da, sürü bağışıklığına ulaşmak için yaklaşık 111 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. 19 Kasım’da başlayacak olan aşılama kampanyası kapsamında günde bir milyondan fazla doz aşı yapılması hedefleniyor. Öte yandan ülkede, nüfusun yalnızca yüzde 2,9’u aşılandı. Aşılama kampanyası kapsamında, hastanelerin yanı sıra özel sağlık tesisleri, üniversiteler, okullar, stadyumlar ve alışveriş merkezlerinde aşı merkezleri kurulacak.

Mısır’da kamu çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi

Mısır’da hükümet, kamu çalışanlarına koronavirüse karşı aşı zorunluluğu getirdi. Aşı olmayan kamu çalışanları, 15 Kasım Pazartesi gününden itibaren işyerlerine alınmamaya başladı. Yeni uygulama, devlet üniversitelerinde okuyan öğrenciler için de geçerli. Yeni kurallar gereği koronavirüse karşı aşılanmayan öğrenciler, üniversite kampüslerine alınmayacak. Aşı yaptırmayan kamu çalışanları ve devlet üniversitesi öğrencilerinin kurumlara girebilmeleri için haftalık olarak koronavirüs testi yaptırmaları gerekiyor. Mısır Sağlık Bakan Vekili Khaled Abdel Ghaffar, geçen cumartesi günkü (13 Kasım) açıklamasında, ülkede en az 14 milyon insanın iki doz aşı yaptırdığını ve yaklaşık 27 milyon kişinin tek doz aşı olduğunu söyledi. Mısır hükümeti, 2021’in sonuna kadar 100 milyonu aşan nüfusun yüzde 40’ını aşılamayı hedefliyor.

Vaka sayılarının arttığı Yunanistan’da sağlık çalışanları eylemdeydi

Koronavirüs vakalarının artışa geçtiği Yunanistan’da sağlık çalışanları dün (15 Kasım), maaşların yetersizliği ve çalışma koşullarının kötüleşmesi nedeniyle başkent Atina’da protesto gösterisi düzenledi. Sağlık çalışanları, hükümete hastanelerde daha fazla insanın işe alınması, sağlık sektörünün “riskli meslekler listesine” dahil edilerek ek ödeme yapılması ve devlet çalışanı olmayan doktorların koronavirüs ile mücadele için görevlendirilmesi çağrısında bulundu. Sağlık çalışanları ayrıca, hükümetin aşısız sağlık çalışanlarını görevden uzaklaştırma kararının personel açığına yol açtığını söyledi. Ülkedeki günlük vaka sayısının 6 bini aştığı kasım ayında, özellikle kuzey bölgelerindeki hastanelerde yer kalmaması nedeniyle koronavirüs hastalarını tedavi etmenin zorlaştığı belirtildi.

Almanya’da toplu taşıma kullanmak için test ya da aşı zorunluluğu getirilebilir

Almanya’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle aşı olmayanlara yeni kısıtlamalar getirilmesi gündemde. Pazartesi günü (15 Kasım) rekor sayıda günlük vaka kaydedilen ülkede, toplu taşıma kullanmak ve işyerlerine girebilmek için koronavirüs testi yaptırma ya da aşı belgesi sunma zorunluluğu getirilmesi düşünülüyor. Artan vaka sayıları nedeniyle salgının Avrupa’daki merkezi haline gelen Almanya, yüzde 67’yle Batı Avrupa’daki en düşük aşılama oranlarından birine sahip.

Vaka sayılarının rekor kırdığı Hollanda’da hastaneler üzerindeki baskı artıyor

Hollanda Hastaneler Birliği Başkanı Ernst Kuipers, dün (15 Kasım) yaptığı açıklamada, ülkedeki hastanelerin koronavirüs vakalarındaki artıştan dolayı baskı altında olduğunu söyledi. Kuipers’e göre hastaneleri daha kötü günler bekliyor. Pazartesi günü ülkedeki hastanelerde koronavirüs hastası sayısı iki bin olarak kaydedildi. Bu hastaların yaklaşık 400’ü yoğun bakıma alınırken ülkede, Mayıs 2021’den bu yana en yüksek hasta sayısına ulaşıldı. Salgından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Limburg eyaletinde hastaneler, daha fazla koronavirüs hastasını tedavi edecek alanları ve çalışanları olmadığını açıkladı. Artan vaka sayılarının ardından Hollanda’da hükümet, restoran ve mağazaların erken kapatılması kararını aldı. Ülkede ayrıca, büyük spor etkinliklere seyirci alınmazken cumartesi gününden (13 Kasım) itibaren kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamaya konuldu.

Amazon koronavirüs vakalarını çalışanlarına bildirmediği için 500 bin dolar para cezası ödeyecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde başsavcılık, teknoloji şirketi Amazon’a, şirket çalışanlarını koronavirüs vakaları hakkında “yeterli bilgilendirmediği” için 500 bin dolar para cezası verdi. Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta, kararın ülkedeki ilk örneği olduğunu ve 2020’de eyalette yürürlüğe giren “bilgi edinme hakkı” yasası gereğince alındığını belirtti. Mahkemeyle varılan anlaşmayla birlikte, Kaliforniya’da 150 bin çalışanı olan Amazon’un, 500 bin dolar ödemesi ve işyerlerindeki koronavirüs vakalarını bir gün içinde çalışanlarına bildirmesi gerekiyor.

Filipinler’de öğrenciler 20 ayın sonunda yüz yüze eğitime döndü

Filipinler’de öğrenciler 20 ayın sonunda okula döndü. 120 okulun dahil olduğu pilot projeyle başlatılan yüz yüze eğitim uygulaması kapsamında binlerce öğrenci dün (15 Kasım) okulda eğitime başladı. Maske ve siperlikle derslere giren öğrenciler plastik ayraçlarla ayrılan sıralarda oturuyor. Öğrencilerin, öğle yemeklerini ders gördükleri masalarda yemelerine ve yalnızca tuvalete gitmek için sınıftan çıkmalarına izin veriliyor. Filipinler Eğitim Bakanı Yardımcısı Malcolm Garma, derslere katılan öğrencilere en fazla 15 kişilik gruplar halinde eğitim verileceğini ve öğrencilerin okulda üç ile beş saat arasında vakit geçireceğini söyledi.

Pfizer, koronavirüse karşı geliştirdiği ilacın gelişmekte olan ülkelerdeki firmalar tarafından üretilmesine izin verdi

ABD merkezli ilaç firması Pfizer, koronavirüse karşı geliştirdiği ilacın, gelişmekte olan 95 ülkedeki diğer firmalar tarafından üretilmesine izin verdi. Pfizer, 16 Kasım Salı günkü açıklamada, ağızdan alınan antiviral koronavirüs ilacının diğer firmalar tarafından üretilebilmesi için lisans anlaşması imzaladığını açıkladı. Anlaşma sayesinde düşük ve orta gelirli 95 ülkede ilacın ulaşılabilirliğinin artırılması hedefleniyor. Bu 95 ülke, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 53’ünü oluştururken anlaşma, Sahra Altı Afrika ülkelerini ve bazı üst orta gelirli ülkeleri kapsıyor. Dünya çapında en yaygın kullanılan koronavirüs aşısının ortak üreticisi Pfizer, ilacın klinik denemeler sırasında ciddi hastalık riski taşıyan yetişkinlerde hastaneye yatış ya da ölüm olasılığını yüzde 89 oranında azalttığını duyurmuştu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.