Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şi Cinping ve Joe Biden sanal zirvede bir araya geldi: “Açık, yapıcı, önemli ve verimli bir görüşme oldu”

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden sanal zirvede bir araya geldi. İki lider arasında üç buçuk saatten fazla süren video konferans toplantısı, Biden’ın geçen ocak ayında göreve başlamasından bu yana en önemli zirvelerden biriydi. Zirve, özellikle ikili ilişkilerin yüksek gerilimli bir anında yapıldı.

Şi Cinping, Tayvan’ın bağımsızlığa yönelik Pekin’in kırmızı çizgilerini aşan herhangi bir adım atması halinde Çin’in “kararlı adımlar” atmaya hazır olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Zirveye ilişkin bilgilerin yer aldığı Çin devlet medyasına göre Şi, ABD Başkanı Biden’ı Tayvan’ın bağımsızlığına yönelik herhangi bir desteğin “ateşle oynamak” olacağı konusunda uyardı ve ekledi “Ateşle oynayan yanabilir.” Çin ulusal medyasına yansıyan bu dil, milliyetçi söylemin Çin’de ne denli güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi.

Biden ise ABD’nin yalnızca egemen Çin devletini tanıyan “tek Çin politikasına” bağlı kaldığını belirtti. Vaşington’un “statükoyu değiştirmeye veya Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı baltalamaya yönelik tek taraflı çabalara şiddetle karşı çıktığını” sözlerine ekledi

Biden’ın bu sözleri, Tayvanlılar’a bağımsızlık ilan etmemeleri ve aynı zamanda Çin’e işgali düşünmemeleri için bir hatırlatma olarak değerlendirildi. ABD Başkanı, Şi’ye her iki ülkenin Çin ve Tayvan arasındaki rekabetin “açık bir çatışmaya dönüşmemesini” sağlama sorumluluğu olduğunu da söyledi.

“Açık, yapıcı, önemli ve verimli bir görüşme oldu”

Her iki lider de Tayvan ve diğer konularda uzun süredir devam eden pozisyonlarını yeniden dile getirirken, Şi’nin konuşmasının bir noktasında Biden’dan “eski dostum” diye bahsetmesi Asya’daki finansal piyasalara bir destek olarak döndü. Çin devlet medyası, iki lider arasındaki görüşmeyi “açık, yapıcı, önemli ve verimli” sıfatlarıyla nitelendirdi.

ABD’li üst düzey bir yetkili, “İki lider telefon görüşmelerinde pek yapmadıkları bir şekilde etkileşim kurabildi. Konuşmanın saygılı, anlaşılır ve açık olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Öte yandan ABD’li yetkili, sanal zirvenin sonunda ne elde edildiği konusunda ise temkinli davrandı. Yetkili, “Zirveden önemli bir atılım beklemiyorduk. Zirve, ABD ve Çin arasındaki rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmenin yollarını geliştirmekle ilgiliydi. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz ve gerektiğinde Çin ile karşı karşıya geliyoruz. Ancak Çin ile sürekli iletişim halindeyiz ve çıkarlarımızın ortaklaştığı noktalarda birlikte çalışabiliyoruz” diye konuştu.

Zirve ikili ilişkilerin yüksek gerilimli bir anında yapıldı

Biden’ın zirvedeki hedeflerinden biri, ABD ve Çinli yetkililer arasında bir dizi konuda düzenli diyalog yolları inşa etmekti. Ancak iki liderin bunu başarmak için ne kadar ileri gittiği belli değil.

İki lider arasında üç buçuk saatten fazla süren video konferans toplantısı, Biden’ın geçen ocak ayında göreve başlamasından bu yana en önemli zirvelerden biriydi. Zirve özellikle ikili ilişkilerin yüksek gerilimli bir anında yapıldı.

Zirve Tayvan’ın geleceği, Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer özgürlüğü konusunda artan endişeler, Çin’in Uygur Müslüman nüfusuna ve Hong Kong’a yönelik baskıcı tutumları ve ABD’nin Çin’i suçladığı siber saldırıların çoğaldığı bir döneme denk geldi. Öte yandan, iklim krizi konusunda iki ülkenin tutumlarının farklılaştığı söylenebilir. ABD, Çin’in konvansiyonel ve nükleer askeri güçlerinin hızlı gelişimi konusunda da endişesini koruyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.