Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan mültecileri kurtaran insan hakları aktivistlerini “casusluk” ve “devlet sırlarını ifşa etmek” suçlamalarıyla yargılayacak

Yunanistan’da mültecilere yönelik kurtarma çalışmalarına katılan 24 insan hakları aktivisti, “casusluk” ve “devlet sırlarını ifşa etmek” suçlarından 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. İnsan hakları örgütleri, 18 Kasım’da başlayacak davayı “absürt” ve “siyasi güdümlü” olarak nitelendirdi.

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda 2016’dan 2018’e faaliyet gösteren Uluslararası Acil Durum Müdahale Merkezi’ne (ERCI) bağlı olarak çalışan 24 kişi hakkında sekiz yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. ERCI yardım çalışanları, “insan kaçakçılığı”, “suç grubuna üye olma” ve “kara para aklama” gibi ağır suçlamalarla da karşı karşıya. Gönüllüler, bu suçlardan da 25 yıla kadar hapis cezası alabilir.

İnsan hakları örgütlerinden tepki

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muiznieks, suçlamaları “gülünç” olarak niteledi. Muiznieks, “Bu sembolik vaka bir kez daha Yunan makamlarının gönüllüleri mültecilere ve göçmenlere yardım etmekten caydırmak için ne kadar ileri gidebileceğini gösteriyor” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de davayı, “siyasi güdümlü” olarak değerlendirdi.

Sean Binder

“Yapılması gereken doğru şey buydu ve ben bunu yaptım”

Gönüllü arama kurtarma ekibi üyelerinden Sean Binder ve Sarah Mardini, üç ayı aşkın tutukluluğun ardından kefaletle serbest bırakıldı. Observer’a konuşan Binder, “Denizde tehlikede olan insanlara yardım etmenin suç ya da kahramanca bir tarafı yok. Yapılması gereken doğru şey buydu ve ben bunu yaptım” dedi.

Londra’da yaşayan Binder, normal hayatına devam etmekte zorlandığını belirterek, “Üzerimizde Demokles’in kılıcı sallanıyor. Suçlamalar ne kadar saçma olursa olsun, hayatınıza devam etmenizi imkânsız kılan bir gölge düşürüyor” diye konuştu.

“Hücrede 17 kişiydik”

Binder, tutukluluk sürecini ise şu sözlerle anlattı:

“Korkuyordum. Sakız Adası’nda hapishanede yaşamanın ne gibi zorlukları olduğunu gördüm. 17 kişiydik ve bir hücreye tıkılmıştık. İçerisi uyuz ve tahtakurusundan geçilmiyordu. Polise ait olan hücreler daha da kötüydü. Her yer sığınmacılarla doluydu çünkü bu kadar insanı koyacak başka yerleri yoktu.”

Sarah Mardini

Kurtarma hikayesi film oluyor

Türkiye’den ayrıldıktan sonra botları alabora olan mültecileri faciadan kurtaran Sarah Mardini, bu olayın ardından medyanın dikkatini çekmişti. Botta 20 mülteci bulunuyordu ve sadece üçü yüzme biliyordu. Sarah ve Rio Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanan yüzücü kardeşi Yusra, denize atladı ve tekneyi Midilli’ye ulaşana kadar çekti. İngiliz yönetmen Stephen Daldry, bu hikayenin filmini çekecek. Filmin, önümüzdeki yıl vizyona girmesi bekleniyor.

“Sarah ve Sean toplumlarımız için rol model olmalı”

Yunanistan’da yüzlerce insani yardım gönüllüsü, sıranın kendilerine gelebileceği korkusuyla ülkeyi terk etti. Uluslararası Af Örgütü, STK’lara yönelik tutumun düşmanca hale geldiği bir zamanda, yaklaşan davayı eleştirdi. Uluslararası Af Örgütü’nden Giorgos Kosmopoulos, “Avrupa çapında insan hakları savunucuları, muhtaç durumdaki mültecilere ve göçmenlere yardım ettikleri için suçlu sayılıyor ve mahkemelerde yargılanıyor. Sarah ve Sean, toplumlarımız için rol model olmalıdır. Bu insanlar hayatlarının en iyi yıllarını sadece doğru şeyi yaptıkları için parmaklıklar ardında geçirme riskini göze alıyor” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: Reuters ve Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.