Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manş Denizi’ndeki göçmen ölümleri: Decathlon firması Fransa’nın kuzeyinde artık kano satmayacak

Spor ekipmanları satan uluslararası mağaza zinciri Decathlon, Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye ulaşmaya çalışan göçmenlerin hayatlarını riske atmalarını engellemek için Fransa’nın kuzeyinde kano satışlarını durdurdu.

Spor giyim ve malzemeleri satan mağaza zinciri Decathlon, Fransa’nın kuzeyinde artık kano satmayacak. Decathlon bu kararıyla, göçmenlerin kanoları kullanarak Manş Denizi’ni aşıp İngiltere’ye geçmeye çalışmalarını engellemeyi amaçlıyor.

Üç göçmen kanolarla İngiltere’ye geçmeye çalışırken kayboldu

Decathlon, satışları durdurma kararını salı günü (16 Kasım), Birleşik Krallık Arama ve Kurtarma Kuvvetleri için yoğun bir günde, yüzlerce insanın teknelerle Manş Denizi’ni geçmesi üzerine açıkladı. Dungeness sahiline saat 16.00’dan kısa bir süre önce yaklaşık 60 kişi ulaştı. 

Fransa’nın Calais kenti açıklarında perşembe günü (11 Kasım) iki kano bulundu ve iki kişi sudan çıkarıldı. İngiltere İçişleri Bakanlığı aynı gün bin 185 kişinin küçük teknelerle ülkeye ulaştığını ve bu sayının mevcut göç krizi için yeni bir rekor olduğunu açıkladı. Cuma günü (12 Kasım) ise üç göçmenin kanolarla İngiltere’ye geçmeye çalışırken kaybolduğu bildirildi. Bu ayın başlarında ülkeye deniz yoluyla ulaşan göçmen sayısı 853’e ulaştı.

“Ürünler amaçlarının dışında kullanılıyor”

Kanolar Decathlon’un alışveriş sitesinden ve diğer şehirlerdeki mağazalardan temin edilebilecek. Can yeleği, termal koruyucu gibi güvenlik ekipmanları ise hem Calais hem de Grande-Synthe mağazalarında satılmaya devam edilecek. 

Bir mağaza yetkilisi AFP’ye verdiği demeçte, “Dunkirk yakınlarındaki Calais ve Grande-Synthe’deki Decathlon mağazalarında mevcut koşullar göz önüne alındığında kano satın almak artık mümkün olmayacak” dedi.

Yetkili, ürünlerin asıl amaçları için değil Manş’ı geçmek için kullanıldığını ve bu durumun insanların hayatını tehlikeye atabileceğini belirtti. Yetkili, mağazaların inisiyatif alarak kano satışını durdurmaya karar verdiğini ve yönetimin kararı onayladığını söyledi.

Bin kişinin yaşadığı göçmen kampı boşaltıldı

Fransız polisi salı günü erken saatlerde, İngiltere’ye ulaşmayı umut eden yaklaşık bin kişinin yaşadığı büyük bir göçmen kampını boşalttı. Kanal geçişleri nedeniyle Londra ve Paris arasında tansiyon yüksek.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, “İngiltere’nin bizi iç siyasetinde bir kum torbası olarak kullanmayı bırakması gerekiyor” açıklamasında bulunduktan sonra pazartesi günü (15 Kasım), İngiliz mevkidaşı Priti Patel ile görüşmüştü.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.