Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Mini” AB ordusu 2025’te göreve başlayacak

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, AB savunma bakanları ile görüşmelerinden sonra hazırladığı “Stratejik Pusula” taslağının Mart 2022’de hazır olmasını hedeflediğini söyledi.

AB bu taslak plana göre, olası bir krize müdahale etmek için 2025 yılına kadar 5 bin askere varan “ortak askeri güç” oluşturmayı planlıyor. Taslakta, “hızlı intikal” kuvvetlerinin konuşlandırılması hedefleniyor.

“Taslakta belirtilenler NATO’yu tamamlayıcı nitelikte”

Josep Borell, AB’nin savunma ve güvenlik konularında daha bağımsız hareket edebilmesi için taslağın önemli olduğunu vurguladı. Taslakta belirtilen oluşumların NATO’yu tamamlar nitelikte olacağını belirten Borrell, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) idari düzenlemelerin görüşülmesi için onay verdiğini ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştüğünü de söyledi.

AB’nin iki önemli askeri gücü İtalya ve Fransa, taslağı memnuniyet ile karşıladı. Almanya’nın yakında kurulması beklenen federal koalisyon hükümetinin görüşü ise kritik önem taşıyor.

Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly gazetecilere verdiği demeçte, “Belge yüksek düzeyde bir hırsı birleştiriyor ancak aynı zamanda somut ve operasyonel önerilerde bulunuyor. Bu iyi bir denge” dedi. İtalyan mevkidaşı Lorenzo Guerini de bunun NATO’yu tamamlayıcı olacağını ve transatlantik bağları güçlendireceğini söyledi.

Derleyen: Esra Ataş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.