Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Favipiravir koronavirüs tedavisinde etkisiz

Biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics tarafından yürütülen klinik deneylerde, koronavirüs tedavisinde kullanılan favipiravirin etkili olmadığı saptandı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da bunu doğrulayan bir açıklamada bulundu. 

Appili Therapeutics şirketi, “Şiddetli COVID-19’u Engelleme Araştırması” (PRESECO) isimli çalışmanın üçüncü aşamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksika ve Brezilya’da klinik deneyler yürüttü. Deneylerde ağız yoluyla alınan “Avigan/Reeqonus” (favipiravir) ilacının etkinliği araştırıldı.  

Üç ülkenin 38 bölgesinde yapılan deneylerde, hafif veya orta şiddetli koronavirüs enfeksiyonu geçiren bin 231 kişi gözlemlendi. Araştırmanın sonucunda favipiravirin kalıcı klinik iyileşme üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulgusuna ulaşıldı.  

Appili Therapeutics yaptığı açıklama şöyle: 

“PRESECO deneyinin önemli sonuçlarından hayal kırıklığı duyuyor olsak da hâlâ koronavirüsün üstesinden gelmekte zorluk çeken hastalar için güvenli ve etkili oral antivirallere acil ihtiyaç olduğu yönündeki inancımız değişmedi.” 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da Twitter hesabından Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (Klimik) konu ile ilgili haberini alıntılayarak, “Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles’ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak” yorumunda bulundu. 

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül ise Twitter hesabından aynı haberi alıntılayarak, ilacın etkisiz olduğunu uzun süredir söylediklerini belirtti.  

Sağlık Bakanlığı’nın 7 Mayıs 2021 tarihinde yayımladığı “Covid-19 (Sars-Cov-2 Enfeksiyonu) Rehberi” başlıklı belgede, hekimlere koronavirüs hastalarının tedavisinde önerilen tek ilaç favipiravir.

Favipiravirin, Türkiye’de koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılmasına devam ediliyor.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.