Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da ormansızlaşma son 15 yılın en yüksek seviyesinde

Resmi verilere göre Brezilya’nın Amazon Ormanları’ndaki ormansızlaşma süreci son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Brezilya’nın uzay çalışmaları ajansı Inpe’nin açıkladığı rapora göre Amazonlar’daki ormansızlaşma bir yıl içinde yüzde 22 arttı.   

3 milyon civarında bitki ve canlı türü, ayrıca bir milyon kişilik nüfusa ev sahipliği yapan Amazon Ormanları, küresel ısınmanın hızını yavaşlatmak için hayati öneme sahip bir karbon deposu. 

Son verilere göre 2020-21 aralığında 13,235 kilometrekare orman kaybedildi. Bu, 2006’dan bugüne en yüksek değer. 

2021 yılında Amazondaki orman kaybını gösteren harita, MAAP. 

Brezilya Çevre Bakanı Joaquim Leite, söz konusu verinin bir meydan okumayı temsil ettiğini belirterek, “Bu suçlara karşı daha zorlayıcı olmalıyız” dedi.  

Leite, rakamların son birkaç aydaki durumu tam olarak yansıtmadığını da sözlerine ekledi. 

Amazonlar’daki ormansızlaşma Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidarında arttı. Bolsonaro, bölgede tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik etmişti.  

Popülist lider aynı zamanda geçmişte Inpe’yi Brezilya’nın itibarına zarar vermek ile suçlayıp, kurum ile çatışmaya girmişti.  

COP26’dan sonuç çıkmadı  

İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin ilk haftasında COP26 Başkanı Alok Sharma, “Kömür artık kral değil” demişti ancak COP26 kömürü tarihe gömmeyi başaramadı. Paris Anlaşması’nın uygulama esasları konusundaki tartışmaları giderecek Paris Kural Kitabı’nın tamamlanması ise 1,5 ve 2°C hedeflerine ulaşılması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 

Kaynak: BBC News  

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.