Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ın tartışmalı tarım yasası yürürlükten kalktı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bir yıl süren protestoların ardından tartışmalı üç tarım yasasının yürürlükten kaldırıldığını duyurdu.

Binlerce çiftçi geçen kasım ayından beri Delhi sınırlarında kamp kurdu ve binlerce kişi hayatını kaybetti.

Çiftçiler, yasaların gelirlerini azaltacağını ve aracı şirketlerin daha fazla yetki alacağını öne sürmüştü.

Çiftçi sendikaları bunu büyük bir zafer olarak görüyor. Ancak uzmanlar, her ikisi de büyük bir çiftçi tabanına sahip olan Pencap ve Uttar Pradesh’teki yaklaşan eyalet seçimlerinin kararı zorlamış olabileceğini iddia ediyor.

Ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında Başbakan Modi, çiftlik yasalarının küçük çiftçileri güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. “Fakat çiftçilere faydaları açıklamaya yönelik birçok girişime rağmen başarısız olduk. Yaklaşan dini bayram vesilesiyle hükümet üç tarım yasasını yürürlükten kaldırmaya karar verdi” diye ekledi.

Çiftçilerin tepkileri ne oldu?

Pencap ve Haryana’daki çiftçiler bu haberi kutluyor, zafer bayrakları dikiyor, tatlılar dağıtıyor ve bir yandan direnişlerinin bitmediğini vurguluyorlar.

BBC’den Salman Ravi’ye konuşan 99 yaşındaki protestocu Raj Singh Chaudhary, “Yasaların yürürlükten kaldırıldığını yazılı olarak görmedikçe, burada kalacağız” dedi.

Chaudhary, bir yıldır Delhi-Ghazipur sınırında grev yapan yüzlerce çiftçi arasında yer alıyor.

Başka bir çiftçi lideri, protestolarını sona erdirmek için ekinleri için garantili fiyatlar konusunda hükümetten ek vaatlere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Duyuru, siyasi gözlemcilerin yanı sıra yasaları hem destekleyen hem de karşı çıkanları hayrete düşürdü ve Başbakan Modi için “büyük bir düşüş” olduğunu söyledi.

Muhalefet partileri kararı memnuniyetle karşıladı ve Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi bunu “adaletsizliğe karşı bir zafer” olarak nitelendirdi. Batı Bengal Eyalet Başbakanı Mamata Banerjee, sosyal medyadan çiftçileri övdü ve tebrik etti. 

Narendra Modi’nin tartışmalı çiftlik yasalarını yürürlükten kaldırma kararı, hem stratejik hem de politik bir hamle olarak görülüyor.

Yasalar, Pencap ve Uttar Pradesh eyaletlerinde benzeri görülmemiş bir protesto fırtınası başlatmıştı ve Başbakan Modi’ye gerçek bir meydan okuma haline gelmişti. Sihler’in çoğunlukta olduğu Pencap’ta çiftçiler ve sivil toplum harekete geçerken protestolar önümüzdeki yılın başlarında önemli seçimlerin yapılacağı Uttar Pradesh eyaletlerinin bazı bölgelerine yayıldılar.

Başbakan Modi, yasaları yürürlükten kaldırarak genel olarak çiftçilerin ve özel olarak Sihler’in güvenini yeniden kazanmayı umuyor.

İptal kararına ne yol açtı?

Yaklaşık 40 çiftçi sendikasından oluşan bir grup olan Samyukta Kisan Morcha (SKM), hükümetin protestolarına son verme çağrılarına rağmen geri adım atmayı reddetmişti.

Çiftçiler, sert kış ve yaz aylarında ve hatta ölümcül koronavirüs dalgalarında Delhi’ye giden otoyolları kapatmışlardı ve ülke çapında grev çağrısında bulunmuşlardı.

Hükümet başlangıçta protestocularla iletişim kurdu ve yasaları iki yıl süreyle askıya almayı teklif etti. Ancak çiftçilerin önerilerini reddetmesinin ardından yetkililer geri çekildi ve “bekle ve izle” tavrını tercih etti.

Ancak son birkaç ayda iki şey değişti.

İlk olarak, bir federal bakanın oğlunun, ekim ayı başlarında Uttar Pradesh’teki Lakhimpur’da bir grup protestocu çiftçinin üzerine arabasını sürdüğü iddia edildi. İddiayı yalanlamasına rağmen tutuklandı. Ülke genelinde öfkeye yol açan olayda dördü çiftçi ve biri gazeteci olmak üzere sekiz kişi hayatını kaybetti.

İkincisi, Başbakan Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), Punjab, Uttar Pradesh ve Uttarkand’da yapılacak seçimlerde güçlü bölgesel partilere karşı yarışıyor ve hükümet, kızgın çiftçilerin BJP’nin önemli anketleri kazanma şansına zarar vereceğini biliyor.

Yasalar ne teklif etti?

Yeni yasalar Hindistan’ın çiftçilerini on yıllardır serbest piyasadan koruyan çiftlik ürünlerinin satışı, fiyatlandırması ve depolanmasıyla ilgili kuralları gevşetiyordu.

En büyük değişikliklerden biri, çiftçilerin ürünlerini piyasa fiyatından doğrudan tarım işletmeleri, süpermarket zincirlerine satmalarına izin verilmesiydi. Hintli çiftçilerin çoğu şu anda ürünlerinin çoğunu devlet kontrolündeki toptan satış pazarlarında satıyor.

Hükümet, çiftçiliği küçük çiftçiler için bile karlı hale getirmenin zamanının geldiğini ve yeni yasaların bunu başaracağını savunuyordu.

Derleyen: Esra Atas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.