Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Yıl sonu 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir hedefimizi, 28 milyon turist ve 22 milyar dolar gelir olarak yukarı yönlü revize ettik”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2022 bütçesinin görüşmesinde açıklamalarda bulundu ve salgın sonrasında turizmde beklenenin üzerinde bir hareketlilik olduğunu belirterek, “2021 yılı için 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir hedeflerini, 28 milyon turist ve 22 milyar dolar gelir olarak yukarı yönlü revize ettik” dedi.

Bakan Ersoy, komisyonda bugün (19 Kasım) yaptığı konuşmada, koronavirüs salgınının turizm sektörüne olumsuz etkileri olduğunu ancak “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı”nı geliştirdiklerini, bu denetlemelerin olumlu sonuç verdiğini ve bunun yanında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından yürütülen faaliyetlerle Türkiye’nin “en yoğun ve en etkili tanıtım yapan ülke” olduğunu belirtti. Ersoy, bu çalışmaların olumlu sonuçlarının da alındığını belirterek, “Burada sevindirici olan gelişme 2018 yılında 630 dolara düşen kişi başına harcamanın, 2021 yılının ilk dokuz ayı itibarıyla 830 dolar olarak gerçekleşmesidir” diye konuştu.

Bakan Ersoy, “goturkiye.com” isimli global tanıtım kanalının 2021 yılında aktif bir şekilde kullanıldığını ve tek bir platform üzerinden yedi bölge ve 81 ile ait kültür ve turizm ürünlerine ulaşılabildiğini söyledi. Söz konusu platform Mayıs 2021’de yayınlanan “Enjoy, I’m vaccinated (Keyfini çıkarın, aşılandım)” yazılı maske takmış turizm çalışanlarının olduğu tanıtım videoları nedeniyle tepki çekmiş ve bakanlık videoları yayından kaldırmıştı. 

AKM, İstanbul’un dünya çapında kültür-sanat şehri olmasına önemli katkı sunacak

Temeli 2019 yılının Şubat ayında atılan yeni İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

“Atatürk Kültür Merkezi, dünyadaki en önemli 10 kültür merkezinden biri olarak, İstanbul’un dünya çapında öncü bir kültür-sanat şehri olmasına önemli katkı sunacaktır. AKM’yi, temeli atıldıktan iki buçuk yıl sonra, rekor bir sürede hizmete aldık. Pandemi koşullarına rağmen büyük bir hızla ilerledik. Buna benzer bir yapıyı Avrupa’da yedi buçuk yılda tamamlayıp 866 bin euroya mal ettiler. Biz ise AKM’yi bu maliyetin dörtte birine ve zaman olarak üçte biri kadar bir sürede tamamladık. Mimari açıdan da eski ve özgün tasarımları koruyarak modernize ettik. Bu eseri, bu kadar hızlı tamamlamamızın en büyük sebebi de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizdir.”

Kültür kaçakçılığıyla mücadele

Türkiye’nin kültür varlığı ve tarihi eser kaçakçılığına da sahne olduğunu anlatan Ersoy, “Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, 2021 yılında son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eserimizi yurtdışından getirdik. Bu yıl son olarak çoğunlukla Urartu dönemine ait önemli bronz eserlerden oluşan, Roma dönemine ait 14 altın sikkenin de aralarında yer aldığı 101 adet kültür varlığının Macaristan’dan iadesi sağlanmıştır. Böylece 2002 yılından itibaren yurtdışından getirilen toplam eser sayımız da 4967’ye yükselmiştir” dedi.

Bakanlık bütçesi

Ersoy, bakanlığının 2022 bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar da dahil olmak üzere toplam 7 milyar 109 milyon 129 bin Türk Lirası olarak öngörüldüğünü belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.