Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Belçika, Hollanda, İtalya ve Avusturya’da kısıtlamalara karşı protestolar devam ediyor

Avrupa’nın birçok ülkesinde kısıtlama karşıtı protestolar devam ediyor. Almanya’da siyasetin gündemini aşı zorunluluğu oluşturuyor. Avusturya artan vaka sayıları sonrası tekrar kapanmaya giriyor. Macaristan’da halk aşı olmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Romanya şu ana kadarki en büyük koronavirüs dalgası ile karşı karşıya. Asya-Pasifik’te Avustralya ekonomisini canlandırmak için seyahat yasaklarını esnetirken, Yeni Zelanda ise virüsle mücadelede sert önlemlerden vazgeçip yeni bir model deniyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Avrupa’da kısıtlama karşıtları sokaklara döküldü 

Belçika’da aşı olmayanların restoran ve bar gibi mekanlara girmesini yasaklayan kısıtlamalara karşı çıkan on binlerce insan, başkent Brüksel’de sokaklara döküldü. Güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz ve TOMA ile müdahalede bulundu.  

Belçika’daki bu olayların bir benzerine Hollanda da sahne olmuştu. Cuma günü (19 Kasım) Rotterdam kentinde şiddetli eylemlerin ardından cumartesi günü de Lahey kentinde protestocular, polise havai fişeklerle saldırmış ve bölgedeki bisikletleri ateşe vermişti.  

İtalya, Avusturya ve Hırvatistan’da da binlerce insan koronavirüs kısıtlamalarını protesto etmek için sokağa çıkmıştı.  

Almanya’da zorunlu aşı tartışmaları 

Yüksek vaka sayısı ve düşük aşılama oranı Alman siyasetçiler arasında koronavirüs aşısının zorunlu hale getirilmesi tartışmalarını alevlendirdi. Almanya’da şu anda yüzde 68 dolaylarında seyreden aşılama oranını artırmak için denenen yolların başarısız olmasının ardından Angela Merkel’in muhafazakâr blokundan bazı isimler ve Bavyera eyalet başbakanı, aşı zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulundu.  

Avusturya yeniden kapanmaya gidiyor 

Avusturya binlerce insanın Viyana sokaklarındaki protestolarına rağmen bugünden (22 Kasım) itibaren dördüncü kez ulusal çapta kapanmaya gidiyor. Avusturya hükümeti aynı zamanda 1 Şubat’tan itibaren koronavirüs aşılarını zorunlu hale getirme kararı aldı.  

Macaristan’da aşı kuyrukları 

Avrupa’nın salgının yeni merkezi olmasıyla birlikte geçen hafta maske zorunluluğu uygulayan Macaristan’ın randevu almadan aşılanma imkanını sağlamasının ardından birçok şehirde vatandaşlar hastanelerin önünde kuyruklar oluşturdu. 2022’nin Nisan ayında güçlü bir muhalefete karşı seçime girecek olan Başbakan Viktor Orban, ekonomik büyümeyi sürdürmek ile salgını kontrol altına almak arasında bir denge kurmaya çalışıyor. 

Romanya’da en büyük koronavirüs dalgası yaşanıyor 

Doğu Avrupa ülkesi Romanya, koronavirüs salgınında dördüncü ve en büyük dalgasını yaşıyor. Bükreş Üniversite Hastanesi’nin 15 kişi kapasiteli morguna günde 40’ın üzerinde ceset geliyor. Romanya, yüzde 36 ile Avrupa’nın en düşük aşılama oranlarından birine sahip.  

Yeni Zelanda’da virüsle mücadelede yeni model 

OECD ülkeleri arasında en sert önlemleri alan ve kimi zaman birkaç vaka için bile tam kapanmaya giden ada ülkesi Yeni Zelanda, aralık ayından itibaren sert kısıtlamalara son vereceğini açıkladı. 90 gündür kapanmada olan ülkenin en büyük şehri Auckland’da da işletmelerin açılmasına izin verilecek. 

Başbakan Jacinda Ardern, “yüksek alarm seviyesi” sisteminden “trafik lambası” sistemine geçeceklerini belirtti. Bu sisteme göre bölgeler aşılama oranları ve vaka sayılarına göre yeşil, turuncu ve kırmızı olarak ayrılacak ve buna göre çeşitli kısıtlamalar uygulanacak.  

Kaynaklar: Reuters, BBC News, CNN  

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.