Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da ordu ile sivil yönetim anlaştı: Darbe ile görevden alınan Abdullah Hamduk yeniden başbakan

Sudan’da geçen ay askeri darbe ile görevden alınan ve ev hapsinde tutulan Başbakan Abdullah Hamduk, dün (21 Kasım) ordu tarafından görevine iade edildi. Ancak ordu ile sivil liderler arasındaki anlaşma sonucunda Hamduk’un yeniden göreve dönmesi, ordunun siyasete müdahalesini protesto etmek için sokaklara dökülen halkı sakinleştirmedi.

Abdullah Hamduk’un, General Abdülfettah Burhan ile imzaladığı anlaşmanın detayları Sudan’daki devlet televizyonunda da yayınlandı. İmzalanan anlaşmaya göre Hamduk, geçiş dönemi için teknokratlardan oluşan bir sivil hükümete önderlik edecek.

Abdullah Hamduk

Demokrasi yanlısı gruplar, tam sivil yönetim sağlamadığı gerekçesi ile anlaşmaya muhalefet ediyor ve askeriyenin siyasetten çekilmesini talep ediyor. Bir zamanlar demokrasi yanlısı protestoların kahramanı olarak bilinen Hamduk, askeri cunta ile anlaştığı için bazılarının gözünde itibarını kaybetmiş durumda. 

“Hamduk devrimi sattı”

Anlaşmanın duyurulmasının ardından protestocuların “Hamduk devrimi sattı” sloganları attığı aktarılıyor. Protestocuların önde gelen gruplarından Sudan Meslek Sahipleri Birliği de anlaşmayı “hainlik” olarak niteledi. 

General Abdülfettah Burhan ve Abdullah Hamduk

Darbeden önce ülkeyi yöneten sivil koalisyonun bir parçası Özgürlük ve Değişim Güçleri de ordu ile masaya oturulmasını eleştirerek anlaşmanın gayrimeşru olduğunu ilan etti. 

Hartum’un yanı sıra, Omdurman ve Bahri şehirlerinde de on binlerce protestocu mitingler düzenledi. Tanıkların ifadesine göre güvenlik güçleri, mitingleri dağıtmak için kalabalığa ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Başkent Hartum’daki protestolara katılan 26 yaşındaki Ömer İbrahim, “Hamduk bizi hayal kırıklığına uğrattı” diye konuştu.   

Suçlamalara yanıt veren Hamduk ise anlaşmanın daha fazla can kaybını engellemek için olduğunu savundu ve şunları söyledi: “Sudanlıların canı değerli. Akan kanı durdurup gençliğin enerjisini ülkeyi yeniden inşa etmeye ve kalkınmaya yönlendirelim.”  

Olumlu bir gelişme”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Birleşik Krallık, Norveç, Avrupa Birliği (AB) ve İsviçre, ortak bir açıklama ile anlaşmayı olumlu bulduklarını belirterek tüm siyasi tutukluların da en kısa sürede serbest bırakılması çağrısında bulundu.  

Birleşmiş Milletler (BM) de varılan anlaşmayı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. 

Ne olmuştu? 

General Abdülfettah Burhan liderliğindeki ordu, 25 Ekim’de yönetime el koymuş ve önde gelen siyasi figürleri tutuklamıştı. Olağanüstü hal ilan edilen ülkede Başbakan Hamduk, darbeye desteğini açıklamayı reddetmiş ve halkı direnişe davet etmişti.  

Sudan Meslek Sahipleri Birliği ile Özgürlük ve Değişim Güçleri örgütlerinin başını çektiği şiddetli protestolarda 10 kişi ölmüş ve 140’tan fazla kişi yaralanmıştı.

Kaynak: Reuters 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.