Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Noel katliamı: Zanlı kasten adam öldürme suçundan yargılanacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Wisconsin eyaletindeki Waukesha kentinde Noel kutlaması için bir araya gelen kalabalığın arasına kırmızı bir SUV tipi aracın dalması sonucu beş kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 48 kişi ise yaralandı. Wisconsin’deki yetkililer, beş kişinin ölümüne yol açan 39 yaşındaki Darrell Edward Brooks Jr.’ın birinci derece cinayetten yargılanacağını belirtti.

Polis şefi Dan Thompson, Brooks Jr.’ın başka suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini de sözlerine ekledi. Waukesha polisi de olayın terör eylemi olmadığını belirtti.

Darrell Edward Brooks Jr.

Brooks’a beş ayrı suçlama yöneltildi

Milwaukee Journal Sentinel gazetesi, Brooks’un aile içi taciz ve darp dahil olmak üzere en az beş başka suçlamayla karşı karşıya olduğunu ve saldırıdan iki gün önce kefaletle hapishaneden serbest bırakıldığını yazdı.

Milwaukee’nin batısında yer alan Waukesha’daki geçit töreni geleneksel olarak her yıl Şükran Günü’nden önceki pazar günü düzenleniyor ve süslü elbiseler, şamandıralar, dansçılar ve bandoları içeriyor. Bu yılın teması ise “rahatlık ve neşe” olarak belirlenmişti. Koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl aradan sonra geri dönen etkinliği izlemek için aileler geçen pazar (21 Kasım) yol kenarlarına dizilmişti.

Olay sırasında orada bulunan bir kişi saldırı anını şöyle anlattı: “Bir SUV gördük. Kalabalığın arasında daldığında Noel yürüyüşünü yeni bitirmiştik. Daha sonra çarpma sesini ve çığlıkları duyduk.” 

Corey Montiho ise kızının dans takımındaki öğrencilere SUV’un çarptığını söyledi ve “Ponponlar, ayakkabılar ve her yere dökülen sıcak çikolata vardı. Kızımı bulmak için yaralılar arasında dolaşmak zorunda kaldım” diye konuştu.

Geçit töreninde iki küçük çocuğuyla birlikte katılan Sarah Saldivar, CBS News’e verdiği demeçte “kırmızı bir bulanıklık” gördüğünü ve ardından “küçük kızların havada uçtuğunu söyledi.

Olay sırasında caddeye koşan polis memurları, insanlara dükkanlara sığınmalarını söyledi.

Belediye Başkanı Shawn Reilly, şehirde “travmatik” bir zamandan geçildiğini söyledi ve “Kalbim, bu saldırılan etkilenen herkesle birlikte” dedi.

Başkan Joe Biden da “durumu çok yakından izlediğini” söyledi.

Wisconsin Valisi Tony Evers, hayatını kaybedenlerin onuruna eyalet genelinde bayraklar yarıya indirilmesi talimatını verdi. Waukesha’daki devlet okulları pazartesi günü (22 Kasım) kapatıldı ve mağdurlara yardım etmek için bir topluluk fonu oluşturuldu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Esra Ataş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.