Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Rus şirkete Kuzey Akım 2 yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım 2 (Nord Strem 2) doğalgaz boru hattıyla bağlantılı olarak Rusya merkezli Transadria adlı şirkete ve iki gemiye yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Blinken, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD Kongresi’ne boru hattıyla bağlantıları bulunan iki gemi ve Transadria adlı şirketin listelendiği bir rapor sunduğunu ve Vaşington’un Kuzey Akım 2 projesine yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. Blinken, “Transadria adlı şirket, Avrupa Enerji Güvenliğini Koruma Yasası (PEESA) kapsamınca yaptırımlara tabi tutulacak ve şirketin Marlin adlı gemisi bloke edilen bir mal olarak tanımlanacak” dedi.

Antony Blinken

ABD yönetiminin şimdiye dek sekiz kişiye yaptırım uyguladığını ve 17 gemiyi de PEESA uyarınca bloke edilen mülk olarak belirlediklerini belirten Blinken, şöyle konuştu:

“Yönetim, yaptırımlarımız da dahil olmak üzere Kuzey Akım 2 boru hattına karşı çıkmaya devam ediyor. Fakat boru hattının Ukrayna, NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik risklerini azaltmak için Almanya ve diğer ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz.”

Kuzey Akım 2 projesi nedir?

Kuzey Akım 2 projesi

Kuzey Akım 2 projesi ile yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi bekleniyor. Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkıyor. Ancak son haftalarda artan gaz fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle, bu boru hattı projesinin hayati olduğu belirtiliyor.

Biden yönetimi, projeyi inşa eden Alman Nord Stream 2 AG şirketi ve şirketin CEO’su Mathias Warnig’in, Kuzey Akım projesine uygulanan yaptırımlardan muaf tutulacağını açıklamış ve temmuz ayında da Almanya ile anlaşmaya varmıştı.

Rusya ve Almanya’yı deniz altından birbirine bağlayan boru hattını Gazprom finanse ediyor ve 1 Nisan’da yapılan yazılı açıklamaya göre hattın yüzde 95’inden fazlası tamamlandı. 

Kaynak: Department of State, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.