Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’den hak ihlali kararı: Türkiye, darbe girişiminin ardından görevden alınan 427 hâkim ve savcıya 2 milyon eurodan fazla tazminat ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden uzaklaştırılan ve tutuklanan 427 hâkim ve savcı ile ilgili kararını verdi. AİHM, davacıların her birine 5 bin euro tazminat ödenmesine hükmetti. Böylece Türkiye, davacılara toplam 2 milyon 135 bin euro tazminat ödeyecek.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanan hâkim ve savcıların özgürlük haklarının ihlal edildiğine hükmeden AİHM, Türkiye’nin 427 hâkim ve savcıya beşer bin euro tazminat ödemesine karar verdi.

Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1. bendinin ihlal edildiği vurgulanarak, “Davacıların her birine 5 bin euro manevi tazminat ve mahkeme masrafı ödenecek” denildi.

Mahkeme daha önce 2016 ve 2017 yıllarında tutuklanan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararını vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep etti. 14-16 Eylül günleri arasında toplanan Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş için Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verirken Kavala için ise aralık ayında düzenlenecek oturuma kadar bekleme kararı aldı. Komite, Türkiye’nin Demirtaş’la ilgili 30 Eylül’e kadar eylem planı sunmasını beklerken, Osman Kavala için ihlal prosedürü başlatmadı.

Karar: Barrons

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.