Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Demirtaş ve Kavala kararı: Demirtaş’ın serbest bırakılması için 30 Eylül’e kadar süre verildi, Kavala’nın serbest bırakılması talebi yinelendi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep etti. 14-16 Eylül günleri arasında toplanan Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş için Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verirken Kavala için ise aralık ayında düzenlenecek oturuma kadar bekleme kararı aldı. Komite, Türkiye’nin Demirtaş’la ilgili 30 Eylül’e kadar eylem planı sunmasını beklerken, Osman Kavala için ihlal prosedürü başlatmadı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için aldığı kararı açıkladı. Komite, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ve mahkûmiyet kararının bozulmasını talep etti. Komite, Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verdi.

Osman Kavala’nın da serbest bırakılması talebini hatırlatan Komite, aralık ayındaki oturuma kadar Kavala’nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı. Kavala’nın aralık ayında yapılacak toplantıya dek serbest kalmaması halinde Komite, Türkiye’ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46/4 maddesi kapsamında ihlal prosedürü başlatma niyetini resmi olarak bildirecek.

Komitenin bir sonraki toplantısının, 30 Kasım-2 Aralık 2021 tarihlerinde yapılması bekleniyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin açıklaması şöyle:

Bakanlar Kurulu

  1. Mahkeme davalarda, davacıların suç işlediğine dair şüpheyi destekleyecek makul delil yokken gözaltına alındıkları sonucuna varmıştır. Mahkeme ayrıca, Kavala davasında başvuru sahibinin tutuklanması ve tutuklu yargılanması, aslında onu susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak amacıyla yapıldığına karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin başvuru sahibinin şikayetini incelemesi bir yıl ve beş aya yakın süre almış, bu sırada başvuru sahibinin kişisel özgürlüğünün tehlikede olduğu göz önüne alındığında şikayetinin yeterince “hızlı” incelemeye alınmadığı tespit edilmiştir.

Milletvekilleri

2. Mahkeme başvuranların tutukluluk halinin sona erdiğini kaydetmiş, bu grup için ek bir bireysel tedbirin gerekli olmadığı sonucuna varmıştır. Mahkeme bu grup için davanın kapatılmasına karar vermiştir. Ancak Nedim Şener grubunda ilgili veya yeterli gerekçe olmaksızın tutuklama konusunda/ihtimaline karşı genel tedbirlere ihtiyaç olabileceğini değerlendirmiştir. Mahkeme nihai kararı kabul etmiştir.

Kavala davası

  1. Başvuru sahibinin serbest bırakılması için tekrarlanan itirazlarına Türk makamları, ihlallere devam etmiş başvuru sahibi üzerindeki olumsuz sonuçları ortadan kaldırmamıştır. Devletin mevcut davada mahkemenin nihai kararına uymayı reddetmesini önerir.
  2. Bu nedenle, önceki kararları ışığında, başvuru sahibinin daha önce serbest bırakılmaması durumunda, Türkiye’nin davanın yargılamalarını başlatması gerekmektedir.

Genel önlemlerle ilgili olarak

  1. Türk makamlarının başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere Avrupa Konseyi’nin yapısından ilham alarak yargı bağımsızlığını sağlaması öneriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.