Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda Türkiye ve Katar’a rakip oldu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan‘dan çekilmesi ve Taliban‘ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi için Türkiye ve Katar’ın ismi öne çıkmıştı. Reuters haber ajansının Körfez ülkelerinde görev yapan dört diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, Katar Havalimanı’nın işletilmesi yarışına Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katıldığı belirtildi.

Körfez ülkelerinde görev yapan diplomatlar, Reuters’a verdikleri demeçte, BAE’li yetkililerin son haftalarda Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletmesini yönetmek için Taliban ile görüştüklerini söyledi. Havalimanının işletilmesi Afganistan’ın diğer ülkeler ile bağlantısı ve insani yardımların ülkeye ulaşması açısından önem taşıyor.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isim vermeyen kaynaklar, BAE’nin, Katar’ın bölgede sahip olduğu diplomatik nüfuza karşı koymak istediğini vurguladı.

ABD ve NATO birliklerinin ağustos ayında Afganistan’dan çekilmesinin ardından bölgede kalanların tahliye çalışmalarında Katar önemli bir rol oynamıştı. Hem Katar hem de Türkiye, Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi için Taliban ile görüşmeler yürütmekteydi. Reuters’a bilgi veren dört diplomat, Taliban’ın henüz Katar ile resmi bir anlaşmaya varmadığını da sözlerine ekledi.

Taliban ve Katar ise Reuters’ın yorum taleplerine cevap vermedi.

“Havaalanını işletmeye devam etmek istiyoruz”

BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, BAE’nin daha önce ABD destekli Afgan hükümeti sırasında Kabil Havalimanı’nı işlettiğini belirtmiş ve çekilmeden sonra da insani erişim ve güvenli geçişi sağlamak için havalimanını işletmeye devam etmeye kararlı olduklarını dile getirmişti. Abu Dabi’nin son tahliye çalışmalarına da yardım ettiği biliniyor.

Konuya ilişkin bilgi veren iki diplomat, Taliban’ın BAE’den de mali yardım istediğini ancak bu durumun havaalanı müzakereleriyle ilgili olup olmadığını bilmediklerini de belirtti.

BAE Veliaht Prensi Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Ankara’da

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için bugün (24 Kasım) Türkiye’ye geliyor. Görüşmede, ekonomi ve ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok önemli konu başlığı var.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.