Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya geldi. Heyetler arası ve ikili görüşmeler sonrası Türkiye ile BAE arasında dokuz yeni anlaşma imzalandı. İki lider de anlaşmaların ardından basına açıklamada bulunmadı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, ikili görüşmelerinin ardından iki ülke arasında dokuz farklı alanda geçerli olacak anlaşmalara imza attı. İki ülke arasında enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında yatırım anlaşmaları imzalandığı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve BAE Merkez Bankası arasında da işbirliği mutabakat anlaşması imzalandığı aktarıldı. Anlaşmayı Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı.
İmzaların atılmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralık ayında Abu Dabi’ye gideceği bilgisi paylaşıldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aralık ayında Abu Dabi'ye bir ziyaret gerçekleştirecek.
— AA Canlı (@AACanli) November 24, 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Veliaht Prensi Nahyan’ı Beştepe Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens Nahyan, hem heyetler arası hem de ikili görüştü.
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ı Resmî Karşılama Töreni https://t.co/0djOeRs3UE
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) November 24, 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imza töreninin ardından Veliaht Prens Nahyan onuruna bir akşam yemeği de vermesi bekleniyor.
İki ülke arasındaki yeni bir sayfa açılabilir mi?
15 Temmuz darbe girişiminden sonra dibe vuran Türkiye ile BAE arasındaki diplomasi trafiği, 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan’la yaptığı görüşme ile başlamıştı. Aynı günün akşam saatlerinde ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE’li mevkidaşı Abdullah bin Zayid el Nahyan ile görüşmüş ve bu telefon görüşmesinde de bölgesel konular ele alınmıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
31 Ağustos’ta ise BAE’nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ) ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonda görüşmüş ve bu görüşmeden sonra Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin yumuşayabileceği yorumlarında bulunulmuştu.
İkili ilişkiler neden bozulmuştu?
Türkiye ve BAE arasındaki ilişkiler Arap Baharı’nın ardından kötüleşmeye başlamıştı. BAE’nin Suudi Arabistan’ın Katar’a uyguladığı ambargoya destek vermesi, 15 Temmuz darbe girişimi için finansal destek sağladığı iddiası ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in BAE’de bulunmasıyla kriz doruğa tırmanmıştı.