Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Angela Merkel’in eşi Joachim Sauer, Almanya’da artan koronavirüs vakalarını Almanlar’ın “tembelliğine” bağladı, Yeni Zelanda sınırlarını yeniden açıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in eşi Joachim Sauer, ülkede vaka sayılarındaki artışı Almanlar’ın “tembelliğine” bağladı. Almanya’da yeni kurulacak olan hükümetin bir parçası olmaya hazırlanan Yeşiller Partisi’nin parlamento lideri Katrin Goering-Eckard, zorunlu aşı uygulamasına destek vereceklerini açıkladı. Güney Kore, bu ay “Koronavirüs ile yaşama” planına geçmişti ancak şimdiden günlük vaka sayısı 4 bin 116’yı geçti. Yeni Zelanda, ülke sınırlarını yeniden açma planını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2022 yılının Mart ayına kadar Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde 700 bin kişinin daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu. Dünyadan öne çıkan koronavirüs haberlerini sizler için derledik.

Merkel’in eşine göre son koronavirüs dalgası Almanlar’ın “tembelliğinden” kaynaklanıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in eşi Joachim Sauer, Almanya’nın son zamanlarda yaşadığı salgındaki artışla mücadelede Almanlar’ı tembellik etmek ile suçladı. Almanya’da koronavirüsün yeniden yayılmasında diğer Batı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında nispeten düşük olan aşılanma oranının etkili olduğu söyleniyor. Eşi Angela Merkel gibi bir kuantum kimyacısı olan Sauer, akademik bir ziyaret için İtalya’da bulunuyordu. İtalyan gazetesi la Repubblica’ya verdiği demeçte Sauer, “Nüfusun en az üçte birinin bilimsel gerçekleri kabul etmemesi şaşırtıcı” dedi. Çok nadiren demeç veren Sauer, yaşanan son koronavürüs dalgasını ise “Bu kısmen, Almanlar’ın belli bir tembelliği ve gönül rahatlığından kaynaklanıyor” diyerek yorumladı.

Almanya geçen hafta, insanların toplu taşıma araçlarına binmeden veya işyerine gitmeden önce aşı olduklarını, iyileştiklerini veya yakın zamanda koronavirüs testlerinin negatif çıktığını kanıtlamalarını gerektiren daha sert koronvirüs uygulamaları açıklamıştı.

Öte yandan Almanya’da yeni kurulacak olan hükümetin bir parçası olmaya hazırlanan Yeşiller Partisi’nin parlamento lideri Katrin Goering-Eckardt, zorunlu aşı uygulamasına destek vereceklerini açıkladı. Eckardt, “Zorunlu aşı uygulaması sosyal temas üzerindeki sürekli karantina ve kısıtlamalardan daha yapıcı bir çözüm” dedi.

Güney Kore’de “Koronavirüs ile yaşama” planı etkili olmadı

Güney Kore, 4 bin 116 yeni koronavirüs vakası ile yeni bir rekor kırdı. Belirlenen aşılama hedefine ulaştıktan sonra ülkede bu ay “Koronavirüs ile yaşama” planı hayata geçirilmişti. Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum, bugün (24 Kasım) yaptığı açıklamada, yalnızca başkent Seul’e bakıldığında, durumun herhangi bir zamanda bir acil durum planı uygulayacak kadar kritik olduğunu belirtti. Başbakan Kim, sağlık yetkililerini, hastaları semptomların şiddetine göre sınıflandırmaya ve hafif veya belirtisiz vakalarda kendi kendine tedavi seçeneklerinden yararlanmaya çağırdı.

Yeni Zelanda sınırlarını yeniden açıyor

Yeni Zelanda, ülke sınırlarını yeniden açma planını açıkladı. Plana göre gelecek yıldan itibaren ülkeye yabancıların girmesine de izin verilecek. Tam aşılı ziyaretçiler 30 Nisan 2022’den itibaren ülkeye girebilecek ve yedi gün boyunca kendilerini tecrit etmek zorunda kalacak. Benzer kurallar çerçevesinde, gelecek yılın başlarından itibaren daha fazla Yeni Zelanda vatandaşının seyahat etmesine izin verilecek. Hükümet, salgının başlangıcından itibaren birçok vatandaşı ve turiste yönelik katı kısıtlamaları kaldırmayı planlıyor. Yeni Zelanda’nın Koronavirüs ile Mücadele Bakanı Chris Hipkins, aşamalı yeniden açılış planlarını “riskin dikkatli bir şekilde yönetilmesini sağlamak için en güvenli yöntem” olarak niteledi.

DSÖ: “Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde 700 bin kişi daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirebilir”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek yıl mart ayına kadar Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde 700 bin kişinin daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu. DSÖ, açıklamasında “Toplam bildirilen ölümlerin, mevcut eğilimlere göre gelecek yıl bahara kadar 2,2 milyonu aşacağı tahmin ediliyor” dedi. DSÖ’nün Avrupa bölgesi olarak adlandırdığı 53 ülkede can kaybı şimdiden 1,5 milyonu aşmış durumda. Koronavirüs kaynaklı ölümler son zamanlarda iki katına çıkarak günde yaklaşık 4 bin 200’e ulaşmıştı.

Avrupa genelinde vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanırken, bu durum bazı ülkeleri harekete geçmeye zorluyor. Avusturya karantina uygulamasına geri dönerken, Fransa, Almanya ve Yunanistan da dahil olmak üzere bir grup ülke, yakın zamanda vatandaşlarına destekleyici aşı uygulamasını bir zorunluluk haline getirebilir. Öte yandan gündemde olan yeni önlemlere karşı şiddetli protestolar da görülmüyor değil. Hollanda’da kısmi bir kısıtlama kararı nedeniyle birkaç gece eylemler yapılmıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.