Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’in ilk kadın başbakanı görevi devralmasından saatler sonra istifa etti

İsveç’in ilk kadın Başbakanı Magdalena Andersson göreve gelmesinin üzerinden birkaç saat geçtikten sonra istifa etti. Andersson, 24 Kasım Çarşamba günü başbakan olarak ilan edilmişti ancak koalisyon ortağının hükümetten ayrılması ve bütçesinin geçmemesi üzerine Andersson’a istifa etmek dışında başka bir seçenek kalmadı.

Magdalena Andersson liderliğinde hazırlanan bütçe geçmedi fakat muhalefet tarafından hazırlanan ve göçmen karşıtı aşırı sağı görüşleri içeren bir bütçe onaylandı. Koalisyon ortağı Yeşiller Partisi, “aşırı sağın isteklerini önceleyen” bir bütçeyi kabul edemeyeceğini söylemişti.

Bütçe görüşmelerinin ardından gazetecilere konuşan Andersson, “Parlamento başkanına istifa etmek istediğimi söyledim” dedi.

Andersson yaptığı açıklamada, “Bir parti koalisyondan ayrıldığında hükümetinin istifa etmesi gerektiğine dair anayasal bir uygulama var. Meşruiyeti sorgulanacak bir hükümete liderlik etmek istemem” dedi. Ayrıca bir sonraki seçime partisinin lideri ve başbakan adayı olarak gidip, tek partili bir hükümet kurmak istediğini de sözlerine ekledi.

Tüm bu siyasi krizin altını çizdiği yegane şey, İsveç siyasetinin şu anda ne kadar bölünmüş olduğu. Seçmenler önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde, sağı veya solu daha fazla destekleyerek bu tıkanıklığı giderebilecek yegane merci konumunda.

Magdalena Andersson kimdir?

İsveç’in ilk kadın başbakanı seçilen Magdalena Andersson, 23 Ocak 1967’de ülkenin güneydoğusunda bulunan Uppsala’da doğdu. Lise hayatını Uppsala Katedral Okulu’nun sosyal bilimler bölümünde tamamladı. Lisans eğitimini Stokholm Ekonomi Okulu’nda aldıktan sonra lisansüstü eğitimine de Stokholm’de devam etti. Bir dönem Viyana İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde ve Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalıştı. Lisansüstü eğitimi sırasında Stokholm Ekonomi Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1996 yılında, başbakanlık ofisinde politika danışmanlığı görevine getirildi. 2004 yılında ise Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başladı.

2014 yılında sandıktan birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ile koalisyon hükümeti kurdu. Andersson, yeni hükümette maliye bakanlığına getirildi. 2014-2021 yılları arasındaki üç dönem boyunca maliye bakanlığı yaptı. Andersson, 4 Kasım 2021’de Sosyal Demokrat Parti’nin ikinci kadın lideri olarak partinin başına geçti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.