Sağlık Bakanı Fahrettin Koca komisyonda açıkladı: “Koronavirüs aşı alımlarına 17 milyar lira harcandı, hekim sayısında OECD ülkelerinin gerisindeyiz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (25 Kasım), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesi ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Bakan Koca, yerli aşı Turkovac’ın acil kullanım onayı için başvurduğunu ve koronavirüs aşısı alımlarına 17 milyar Türk Lirası (TL) harcandığını açıklarken Türkiye’nin hekim sayısında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin gerisinde kaldığını söyledi. 

Turkovac acil kullanım onayına başvurdu

Fahrettin Koca, konuşmasına Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen yerli koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayına başvurduğunu açıklayarak başladı. Koronavirüs salgınıyla birlikte hastanelerin ve sağlık çalışanlarının yükünün arttığını da aktaran Bakan Koca, “Başta asistanlarımız olmak üzere doktorlarımızın nöbet yükünü hafifletmek için düzenlemeler yapmaktayız. Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarını daha iyiye götürebilmek için büyük uğraş veriyoruz” dedi. 

Koronavirüs aşı alımlarına 17 milyar TL harcandı

Bakan Koca koronavirüs salgını kapsamında yapılan harcamaları şöyle sıraladı:

  • Aşı alımlarına 17 milyar TL,
  • Koruyucu malzeme, ilaç ve tıbbi sarf malzeme vb. alımları için 2 milyar TL,
  • Personel ek ödemeleri için ise 1,7 milyar TL olmak üzere toplam 20,7 milyar TL cari harcama yapıldı.

Sağlık Bakanlığı 2020 yılı kesin hesabı

Fahrettin Koca, bakanlığın bütçesi ve harcama kalemleri hakkında da komisyona bilgi verdi. Bakan Koca’nın paylaştığı verilere göre Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı kesin hesabı şu şekilde:

Merkezi bütçeden Sağlık Bakanlığı’na 116 milyar TL

Fahrettin Koca, 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinden Sağlık Bakanlığı’na 116 milyar 37 milyon TL, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne 191 milyon TL, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) 237 milyon TL, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na ise 218 milyon TL bütçe planlandığını açıkladı. 

Bakanlık bütçesi yüzde 49,5 artırıldı

2022 yılında bir önceki yıla kıyasla bakanlığın bütçesinin yüzde 49,5 artırıldığını aktaran Fahrettin Koca, personel giderlerinin yüzde 31, mal ve hizmet alımı giderlerinin yüzde 77, cari transferlerin yüzde 52, yatırım harcamalarının ise yüzde 57 artırıldığını beyan etti. 

Bakanlığın bütçesinin yüzde 64,2’si tedavi edici hizmetlere ayrılacak

Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 64,2’nin tedavi edici sağlık hizmetlerine, yüzde 33,4’ünün de koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılacağını açıkladı. Bakan Koca, 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan kaynağın önceki yıla göre yüzde 103 oranında artırarak 38 milyar 729 milyon TL’ye çıkarıldığını söyledi. 

“Hekim sayısında OECD ülkelerinin gerisindeyiz”

Sağlık personeli sayısının arttığını ancak artan talep karşısındaki açığın sürdüğünü de aktaran Bakan Koca, hekim sayısında OECD ülkelerine göre geride olunduğunu ancak Türkiye’nin, kısıtlı kaynaklara rağmen en kapsamlı sağlık hizmeti veren ülke olduğunu savundu. Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının sayısının ise 737 bini Sağlık Bakanlığı bünyesinde, toplam bir milyon 240 bine ulaştığını söyledi. 

Salgının resmi olarak Türkiye’ye sıçradığı Mart 2020’den bu yana yeni binalar ve kapasite artırımıyla kamu hastanelerinde toplam 13 bin 271 yatak artışı olduğunu vurgulayan Bakan Koca, hem Türkiye’de hem de yurtdışında yeni açılan hastaneler hakkında bilgi verdi.

Suriye’deki hastaneler

Suriye’de Cerablus, Afrin, El-bab, Çobanbey, Mare, Azez, Tel Abyad ve Rasulayn’da sekiz hastane, bir ağız diş sağlığı merkezi, 61 sağlık ocağı, beş dispanser ve üç mobil sağlık ünitesi kurulduğunu söyleyen Koca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 500 yataklı Lefkoşa Hastanesi’nin proje çalışmalarının tamamlanmış olup ihale aşamasına geçildiğini, Arnavutluk’un Fier şehrinde 150 yataklı Acil Durum Hastanesi’nin de hizmete açıldığını söyledi.

“19 yılda 3 bin 823 sağlık tesisi tamamlandı”

Fahrettin Koca Türkiye’deki sağlık tesisleri hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Son 19 yılda üç bin 823 sağlık tesisini tamamladık. Bunların 2 bin 609’u birinci basamakta hizmet veren aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi gibi sağlık tesisleri, bin 214’ü ikinci ve üçüncü basamakta hizmet veren sağlık tesisleri. Bu tesislerin 715’i hastane, 393’ü ek bina ve 106’sı ağız ve diş sağlığı merkezidir.”

“Önümüzdeki yıl 55 hastane kurmayı hedefliyoruz”

Fahrettin Koca ayrıca önümüzdeki yıl 55’i hastane olmak üzere 206 sağlık tesisini tamamlayarak, 14 bin 938 nitelikli yatak kapasitesini daha ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı. 

“944 kamu hastanesi var”

Fahrettin Koca kamu sağlık tesislerinin sağlık sisteminin omurgasını oluşturduğunu vurgularken Sağlık Bakanlığı’nın 944’ü hastane, 8 bini aile sağlığı merkezi olmak üzere toplamda 14 bini aşkın sağlık kuruluşuyla hizmet verdiğini söyledi. 

“Ortalama insan ömrü altı sene uzadı”

Fahrettin Koca, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri insan ömrünün ortalama altı yıl arttığını da açıklarken bebek ölümlerinin sayısının ciddi ölçüde azaldığını ve Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre son 18 yılda dünya sıralamasında beş yaş altı ölümleri en hızlı düşüren ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

“Anne adaylarının yüzde 98’i hastanede doğum yapıyor”

“Sezaryenin kadın ve bebek sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme kararlılığımız devam ediyor” ifadelerini kullanan Koca, anne adaylarının da yüzde 98’inin hastanelerde doğum yaptığını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.