Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manş’taki göçmen ölümleri: Fransa, İngiltere ile görüşmesini iptal etti

Fransa’dan Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye geçmeye çalışan ve düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu, aralarında 7 kadın ve 3 kız çocuğunun bulunduğu en az 27 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olayın ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yazdığı bir mektup ile Fransa’yı eleştirdi. Bu mektubun ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, İngiliz meslektaşı ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün akşam (25 Eylül) sosyal medya hesabından bir açık mektup yayımlayarak 27 göçmenin Manş Denizi’nde öldüğü trajedinin tekrarlanmasından kaçınmak amacıyla “daha ileri ve daha hızlı” gitmek için beş öneride bulundu.

Çarşamba günü (24 Kasım), 17 erkek, biri hamile yedi kadın ve üç çocuk bir şişme botla Manş Denizi’ni geçmeye çalışırken boğularak ölmüştü. Bu olay, Manş Denizi’nde yaşanan en büyük olay.

Twitter üzerinden yayımladığı açık mektubunda Johnson şu önerilerde bulunmuştu:  

  • Daha fazla botun Fransız sahillerinden ayrılmasını engellemek için orta devriye,
  • Sensörler ve radarlar gibi daha gelişmiş teknolojileri kullanma,
  • İki ülkenin karşılıklı olarak birbirinin karasularında devriye gezmesi ve havadan gözlem,  
  • İki ülkenin ortak istihbarat faaliyetlerinin derinleştirilmesi,
  • İngiltere-AB arasında bir geri dönüş anlaşması müzakerelerine ek olarak İngiltere-Fransa arasında bir geri dönüş anlaşması için hemen çalışmalara başlanması.

Johnson, “Fransa ile, bu tehlikeli yolu kullanarak Manş Denizi’ni geçen göçmenleri geri alacaklarına dair bir anlaşma, hemen ve önemli derecede etkili olacaktır” sözleri ile Fransa’nın daha aktif bir rol oynaması gerektiğini belirtmişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson

BBC’nin Paris muhabiri Lucy Williamson ise Boris Johnson’ın önerileri için “Fransa için kabullenmesi zor olacak” yorumunda bulunmuştu.

Fransız İçişleri Bakanı, İngiliz meslektaşı ile görüşmesini iptal etti 

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ve Fransız meslektaşı Gerard Darmanin’in pazar günü (28 Kasım) Calais’de bir araya gelmesi ve işbirliği üzerine konuşması planlanıyordu. Fakat Dermanin, Johnson’ın mektubunun ardından görüşmeyi iptal etme kararı aldı. 

İngiliz bakan perşembe günü (25 Kasım) Avam Kamarası’ndaki konuşmasında, sorunun hızlı bir çözümü olmadığını fakat sahaya daha fazla kişi sürmek ve Fransızlara ortak devriye talebini kabul ettirmek için elinden geleni yaptığını söylemişti. Calais Milletvekili Henri-Pierre Dumont ise ortak devriye fikrinin “delilik” olduğunu ve uçsuz bucaksız sahilde bunun hiçbir işe yaramayacağını söylüyor.   

Macron, Avrupalı bakanları toplantıya çağırmıştı 

Macron, Avrupalı bakanların acilen toplanması vegöçmen geçişlerini engelleme yollarının tartışılması çağrısında bulunmuştu. Fransa’da kalabilecekleri söylenmesine rağmen göçmenlerin ısrarla İngiltere’ye geçmek istediğini belirten Macron, İngiltere’den ek maddi destek talep edeceklerini açıklamıştı.   

Macron, yılın başından bu yana Fransa’nın kuzeyinde bin 552 kaçakçının tutuklandığı ve 44 kaçakçılık ağının çökertildiği bilgisini paylaşmıştı. Buna rağmen bu yıl 47 bin kişinin Manş Denizi’ni geçmeye çalıştığı, bunlardan 7 bin 800’ünün Fransa tarafından kurtarıldığını da eklemişti.    

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Alp Giray

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.