Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (48): 71 yaşında hayatını kaybeden eski Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz’in en unutulmaz beş açıklaması

Bir süredir tedavi gören Galatasaray Spor Kulübü 37. Başkanı Mustafa Cengiz, 71 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2018 ile 2021 yıllarında Galatasaray ile sayısız başarı kazanan Cengiz, aynı zamanda entelektüel birikimi, kararlılığı ve esprili açıklamaları ile taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazandı. Medyascope Spor Servisi olarak Mustafa Cengiz’in başkanlık döneminde yapmış olduğu en unutulmaz beş açıklamayı, sizin için derledik. 

5) ”Rakiplerimiz bizim düşmanımız değil” 

Galatasaray Spor Kulübü 37. Başkanı Mustafa Cengiz, başkanlık dönemi boyunca yapmış olduğu açıklamalar ile gündeme geldi. Sıklıkla dostane mesajlar vermeye özen gösteren Cengiz, bu açıklamalarından birini 9 Şubat 2020 tarihinde yapmıştı. Galatasaray’ın Kasımpaşa’yı 3-0 yendiği maçın ardından açıklamalarda bulunan Mustafa Cengiz, kulüp yöneticilerinin demeçlerinde dikkatli olması gerektiğini vurgularken rakip kulüplerin düşman gibi gösterilmesinden ise rahatsız olduğunu belirtmişti. Cengiz, ”Bu bir savaş değil. Rakiplerimiz bizim düşmanımız değil. Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Eskişehirspor, Kasımpaşa… Hepsi bizim arkadaşımız, kardeşimiz, dayımız, eniştemiz, babamız ve annemiz. Her biri farklı renklere gönül vermiş bir mozaik halindeyiz. Sadece renkler bizi ayırt ediyor. Biz düşman değiliz. Lütfen toplumun deşarj olması gereken futbolu, söylemlerimizle nefret şarjı haline getirmeyelim. Yöneticiler olarak konuştuklarımıza dikkat edelim. İnsanları kendi başarısızlıklarımız için sokağa dökmek gibi, bu anlama gelecek söylemlerden lütfen kaçınalım” diye konuşmuştu. Tecrübeli başkanın bu açıklaması, spor paydaşları tarafından takdirle karşılanmıştı. 

4) “Yazlığı sattık, hanım duymuş bozuluyor. Üstüme yapacaktın hani diyor”

Hayat Cengiz – Mustafa Cengiz

Mustafa Cengiz, Galatasaray’daki başkanlık döneminde kulübü için yaptığı birçok fedakârlık ile adından söz ettirdi. Galatasaray’ı Financial Fair Play (FFP) belasından kurtaran Cengiz, sarı-kırmızılı kulübün içinde bulunduğu mali sıkıntılardan ötürü kendine ait yazlığını satıp kulübe destek olmuştu. Cengiz, Galatasaray için yapmış olduğu bu fedakârlık yüzünden eşi Hayat Hanım ile arasında geçen diyaloğu şu cümleler ile anlatmıştı: “Yazlığı sattık. Hanım onu da duymuş bozuluyor. ‘Hani üstüme yapacaktın’ diyor. ‘Evlenme programından evlenseydik yapardım’ dedim.” Mustafa Cengiz’in herkesi gülümseten bu açıklamaları, başkanlığı süresince sıklıkla karşımıza çıktı. 

3) “Muğdat ismi bir sahabeden gelir”

Mustafa Cengiz – Emre Akbaba – Muğdat Çelik

Muğdat Çelik, 2018-2019 yaz transfer döneminde Akhisarspor’dan Galatasaray’a transfer olmuştu. Ancak transferin gerçekleştiği ilk günlerde Muğdat’ın futbolculuğundan çok ismi medyanın gündeminde yer almıştı. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ise Muğdat Çelik’in imza töreninde bu tartışmalara son noktayı koymuştu. Entelektüel birikiminin ne kadar kuvvetli olduğunu bir kere daha gösteren Cengiz, Muğdat Çelik’in isminin Anadolu’da Mikdad diye anıldığını ve bu ismin önemli bir din büyüğüne ait olduğunu dile getirmişti: “Muğdat ismi bir sahabeden gelir. Mersin’e savaşarak geldiği rivayet edilir. Tüm Türkiye o camiyi bilir. Muğdat’a Migdat da diyebilirsiniz” diye konuşan Cengiz, basın mensuplarını gülümsetmeyi başarmıştı. 

2) “Ben kimseye köfte demedim” 

Galatasaray’da gerçekleştirilen divan kurulu toplantıları, tarih boyunca sert tartışmalara sahne olmuştur. Doğal olarak bunlardan bir tanesi de Mustafa Cengiz döneminde yaşandı. 13 Mart 2019 tarihinde Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda yapılan divan kurulu toplantısında mali konular konuşulmuştu. Ancak toplantı esnasında yaşanan tartışmalar, mali konuların konuşulmasına engel olmuştu. Özellikle Mustafa Cengiz’in geçmiş dönemde yaptığı bir konuşması, bir anda gündemin ana maddesi haline gelmişti. Divan kurulunda söz alan eski başkanlardan Duygun Yarsuvat, ”Kim akıl verdi bilmiyorum ama lütfen sayın başkan başka kişilerden akıl almayın. Size yanlış akıl veriyorlar. Bundan önce yaptığınız beyanlarda da, mesela bize ‘köfte’ demek gibi, bunlarda da başka birilerinden fikir aldığınızı düşünüyorum” diyerek Cengiz’e tepkisini dile getirmişti. Cengiz ise ”Hiçbiriniz köfteye benzemiyorsunuz. Yeter, ayıp! Bazen dilim beynimden önümde gidiyor. Bu kötü mü bilmiyorum. Ben orada yediğimiz köfteler midemizi tırmalar dedim. Ben size demedim. Kendime derim, size demem“ diye konuşarak ”köfte” polemiğine son noktayı koymuştu. 

1) ”İnna fetahna leke fethan mübina” (Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik)

”Mustafa Cengiz” denildiğinde akıllara ilk olarak Fetih Suresi geliyor… Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe ile 23 Şubat 2020 tarihinde karşı karşıya gelmişti. Dev derbinin öncesinde ise Mustafa Cengiz, bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme dair açıklamalarda bulunmuştu. Bir basın mensubu, Galatasaray’ın Kadıköy deplasmanında 19 yıldır kazanamaması ile ilgili olarak Cengiz’e şu soruyu yöneltmişti: “Galatasaray’ın Kadıköy’de kötü bir istatistiği var. Bu istatistiğin bozulacağına ve bunun size kısmet olacağına inanıyor musunuz?” Mustafa Cengiz, basın mensubuna Fetih Suresi’nin ilk ayeti olan ”İnna fetahna leke fethan mübina” yanıtını vermiş ve ”Müthiş bir rekor, tebrik etmek lazım ama mutlaka bu seri kırılacak. Kadıköy’de galibiyet kime nasip olur bilmiyorum. Biz 19 yıldır kazanamıyoruz, 14 yıl da şampiyonluk da görmedik ama bu bir gün bozulacak. Umarım pazar günü kırılır” diyerek sözlerini tamamlamıştı. Türkçe meali ”Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik” olan ayet, Galatasaray’ın deplasmanda Fenerbahçe’yi 3-1 yenmesi ile hafızalardan asla çıkmadı.   

Mustafa Cengiz’in vefatı ve hayatı ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.