Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Parti’li Mustafa Yeneroğlu’ndan Barış Akademisyenleri açıklaması: “Sivil ölüm haline gelen uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Barış Akademisyenleri’nin göreve iade taleplerinin OHAL Komisyonu tarafından reddedilmesini eleştirdi. Yeneroğlu, “Sivil ölüm haline gelen uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan Barış Akademisyenleri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile çalıştıkları üniversitelerden ihraç edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan OHAL Komisyonu ise Barış Akademisyenleri’nin başvurularını dört yıl sonra reddetmeye başladı.

“Demokratik toplumun gerekleriyle bağdaşmayan uygulamalara son verilmelidir”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, OHAL Komisyonu’nun kararları hakkında açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış akademisyenleri, için verdiği “hak ihlali” kararını hatırlatan Yeneroğlu “Sivil ölüm haline gelen uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır. İfade özgürlüğüne yönelik demokratik toplumun gerekleriyle bağdaşmayan uygulamalara son verilmelidir” diye konuştu.

“Kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküleri söylenemez”

Akademisyenlerin ihraç edilmesinin büyük bir korku atmosferine yol açtığını belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti: “Bildirinin altında imzası olan akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesi ağır mağduriyetlere yol açmanın yanı sıra, akademik özgürlüklere ve üniversitelerin bilimsel özerkliğine ciddi biçimde zarar vermiş, akademide büyük bir korku atmosferi yaratmıştır. Bu korku atmosferi nedeniyle akademisyenlerin yaptırım korkusuyla otosansür uygulaması ya da konuşmaktan imtina eder hale gelmesi eğitim sistemimizi, bilimsel gelişmemizi ve demokratik toplumun değerlerini çok ciddi şekilde sarsmaktadır. Kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküleri söylenemez.”

“Barış Akademisyenleri’nin yaklaşık yarısı ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) Barış Akademisyenleri ile ilgili yayınladığı rapora dikkat çeken Yeneroğlu, ihraç edilen her yedi Barış Akademisyeni’nden birinin gelir getirici bir işe ihtiyaç duyduğunu, her on akademisyenden birinin ise sağlık güvencesi bulunmadığını vurguladı. Yeneroğlu, “Barış Akademisyenleri’nin yaklaşık yarısı ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor. Eğitim ve araştırma olanakları kısıtlanan insanların akademik çalışmaları olumsuz etkileniyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.