Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Omicron varyantı: Dünya tedirgin, Güney Afrika lideri Ramaphosa’dan seyahat kısıtlamalarına tepki

Bilim insanları tarafından “korkunç” olarak tanımlanan ve şimdiye kadar keşfedilen koronavirüs varyantlarının en tehlikelisi olduğu belirtilen B.1.1.529 varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “endişe verici varyant” kategorisine alındı ve varyanta Yunan alfabesinin 15. harfi “Omicron” adı verildi. Omicron varyantı hakkında yaşanan gelişmeleri derledik.

Avrupa’da ilk vakanın Belçika’da tespit edilmesi ve daha sonra İngiltere’de de görülmesinin ardından başta İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirdi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Omicron varyantı nedeniyle ülkesine ve komşu ülkelere karşı çıkarılan seyahat yasaklarını kınadı. Ramaphosa, haksız olarak nitelendirdiği kararlar sonucunda “derin hayal kırıklığına uğradığını” söyledi ve yasakların acilen kaldırılması çağrısında bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa

Araştırmalar, DSÖ tarafından “endişe varyantı” olarak sınıflandırılan Omicron’un yüksek yeniden enfeksiyon riskine sahip olduğunu gösteriyor. Ağır mutasyona uğramış Omicron varyantı kasım ayının başlarında Güney Afrika’da tespit edildi ve ardından geçen çarşamba günü (24 Kasım) DSÖ’ye bildirildi.

Son iki hafta içinde Güney Afrika’nın en kalabalık şehri Gauteng’de bulunan vakaların çoğunun Omicron varyantı olduğu ve varyantın ülkedeki diğer şehirlere yayıldığı bildirildi.

Japonya bugün (29 Kasım), yabancıların ülkeye girişini 30 Kasım’dan itibaren yasakladı ve sınır kısıtlamalarını eski haline getiren en son ülke oldu. Yeni seyahat yasakları getirilmesinin ardından DSÖ, “risk temelli ve bilimsel bir yaklaşım” izlemeleri gerektiğini söyleyerek acele ile seyahat kısıtlamaları uygulayan ülkeleri uyardı.

DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, pazar günkü (28 Kasım) açıklamasında, “Omicron varyantı artık dünyanın çeşitli bölgelerinde tespit edildiğinden, Afrika’yı hedef alan seyahat yasakları küresel dayanışmaya bir saldırıdır” dedi. 

DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa’dan diğer ülkelere çağrı: “Kısıtlamaları kaldırın”

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, seyahat yasaklarının bilimsel bir temeli olmadığını ve ülkesinin haksız ayrımcılığın kurbanı olduğunu söyledi. Ramaphosa, “Seyahat yasağının yapacağı tek şey, etkilenen ülkelerin ekonomilerine daha fazla zarar vermek ve ülkelerin salgına yanıt verme ve salgını atlatma yeteneklerini baltalamak olacaktır” diyerek yasakların varyantın yayılmasını önlemede etkili olmayacağını savundu. Güney Afrika lideri, yasakların yürürlükte olduğu ülkelere “Ekonomilerimize daha fazla zarar vermeden önce kararlarını acilen tersine çevirmeleri gerekmektedir” diye seslenerek yasakların kaldırılması çağrısında bulundu.

Ramaphosa, Omicron varyantının ortaya çıkışını, aşı eşitsizliği konusunda dünyaya bir uyanma çağrısı olarak nitelendirdi ve herkes aşılanana kadar daha fazla varyantın kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıda bulundu. Güney Afrika’da aşı sıkıntısı olmadığını belirten Ramaphosa, koronavirüs ile savaşmanın en iyi yolu olduğunu söyleyerek daha fazla insanı aşı olmaya çağırdı.

Semptomlar ‘hafif’, evde tedavi edilebilir”

Güney Afrikalı bir doktor, Omicron varyantının semptomlarının çok hafif olduğunu ve evde tedavi edilebileceğini söyledi. Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Doktor Angelique Coetzee, kliniğinde semptomları “çok hafif” ve baskın olan Delta varyantından farklı gördüğü yedi hasta tespit ettiğini açıkladı.

Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Doktor Angelique Coetzee

İlk vaka 25 Kasım’da tespit edildi

DSÖ tarafından Omicron olarak adlandırılan varyant, Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD) tarafından 25 Kasım’da tespit edilmişti.

Coetzee, 18 Kasım’da bir hastanın kliniğine vücut ağrıları ve baş ağrısı ile “son derece yorgun” bir şekilde başvurduğunu söyledi. Coetzee, “Bu aşamadaki semptomlar normal bir viral enfeksiyon ile çok benzerdi. Son sekiz ila 10 haftadır koronavirüs tespit etmediğimiz için hastaya test yapmaya karar verdik” dedi ve hasta ve ailesinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını sözlerine ekledi. Coetzee, aynı gün içerisinde, benzer semptomlarla daha fazla hastanın geldiğini ve o zaman “başka bir şeyler” olduğunu fark ettiğini belirtti.

Coetzee hastalar ile ilgili, “Çoğu, hastalığı çok hafif semptomlar ile geçiriyor ve şimdiye kadar bu hastaları evde tedavi edebildik” dedi. Aşılarla ilgili Bakanlar Danışma Komitesi’nde de bulunan Coetzee, Delta varyantından farklı olarak şu ana kadar hastaların koku veya tat kaybı bildirmediğini ve yeni varyant ile birlikte oksijen seviyelerinde önemli bir düşüş olmadığını kaydetti.  

En yaygın şikayetler: Yorgunluk, baş ve vücut ağrısı

Coetzee ellerindeki bulgulara göre varyantın, 40 yaşında veya daha genç olan insanları etkilediğini ve tedavi ettiği Omicron varyantına yakalanmış hastaların neredeyse yarısının aşılanmamış olduğunu belirtti. Coetzee, en baskın klinik şikayetlerin, bir veya iki gün süren şiddetli yorgunluk, baş ve vücut ağrıları olduğunu söyledi. 

Avustralya sınırlarını kapatmayı düşünüyor

Avustralya Başbakanı Scott Morrison pazartesi günkü (29 Kasım) açıklamasında, ülkenin ilk Omicron varyantı vakalarını bildirmesinin ardından, Avustralya’nın 1 Aralık’tan itibaren sınırları vasıflı göçmenlere ve öğrencilere yeniden açma planlarını gözden geçireceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison

Güney Afrika’dan Sidney’e gelen iki kişinin koronavirüs testleri pazar günü (28 Kasım) pozitif çıktı.

Morrison, yabancı yolcular için iki haftalık zorunlu karantinayı yeniden uygulamak için “biraz erken” olduğunu söyledi ve veriler Omicron varyantının ciddiyetini, bulaşıcılığını ve aşı direncini henüz tam olarak belirtmediği için insanları sakin kalmaya çağırdı. Basına verdiği demeçte Morrison, “Bu yüzden her seferinde bir adım atıyoruz, en iyi bilgiyi alıp, sakin ve mantıklı kararlar alıyoruz” dedi.

Morrison, Ulusal Güvenlik Komitesi’nin çarşamba gününden (1 Aralık) itibaren sınırların yeniden açılmasını değerlendirmek için pazartesi günü (29 Kasım) toplanacağını söyledi.

Federal Sağlık Bakanı Greg Hunt, ülkenin aşı danışma grubundan, koronavirüs hatırlatma dozları için zaman çerçevesini gözden geçirmesini istediğini belirtti.

Avustralya’nın 16 yaşın üzerindeki nüfusunun yaklaşık yüzde 87’si tam olarak aşılandı. Avustralya’nın en büyük şehirleri olan Sidney ve Melbourne’de Omicron varyantının görülmesinin ardından, her iki şehir de seyahat kurallarını sıkılaştırdı ve tüm uluslararası yolcuların 72 saat karantinaya alınması emri verildi. 

Japonya artan Omicron vakaları nedeni ile sınır kontrolünü artırmayı düşünüyor

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bugünkü (29 Kasım) açıklamasında, “Güçlü bir kriz duygusuyla önlemler alıyoruz” dedi ve Japonya’nın, yeni keşfedilen Omicron koronavirüs varyantının dünyaya yayılmasından kaynaklı olarak sınır kontrolünü daha da sıkılaştırmayı düşüneceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida

Japonya pazar gününden (28 Kasım) itibaren Güney Afrika dahil dokuz ülkeden gelen yabancılara sınırlarını kapattı. Kishida, “Dünya çapında bir yayılma gördüğümüz için, sınır kontrollerini sıkılaştırmak adına daha fazla önlem almayı düşünüyoruz ve uygun bir zamanda bir karar açıklayacağız” diye konuştu.

Hollanda, İsviçre ve Kanada’da ilk vakalar tespit edildi

Güney Afrika’dan Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a gelen 13 kişide Omicron varyantı tespit edildi. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü pazar günü (28 Kasım) 13 Omicron vakası tespit ettiğini duyurdu ancak soruşturmanın “henüz tamamlanmadığını” ve varyantın daha fazla insanda bulunabileceğini belirtti.

Güney Afrika’dan gelen yolcular testlerin yapılabilmesi için saatlerce bekletildi.

Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, Güney Afrika’dan dönen kişilerin “mümkün olan en kısa sürede” koronavirüs testi yaptırmalarını istedi. Jonge gazetecilere verdiği demeçte, “Hollanda’da daha fazla vaka olması mümkün” dedi. 

Hollanda ulusal havayolu şirketi KLM’nin Johannesburg’dan yaptığı uçuş geçen cuma sabahı (26 Kasım) ülkeye vardı ve uçaktaki 600 yolcuya koronavirüs testi yapıldı. Koronavirüse yakalandığı tespit edilen yolcular Schiphol Havaalanı yakınlarındaki bir otelde karantinaya alındı. Testi negatif çıkan yolculardan beş gün evde izole olmaları ve daha fazla test yaptırmaları istendi. 

İsviçre hükümeti pazar günkü (28 Kasım) açıklamasında, İsviçre’nin ilk olası Omicron varyantı vakasının tespit edildiğini bildirdi. Federal Halk Sağlığı Dairesi açıklamasında, vakanın yaklaşık bir hafta önce Güney Afrika’dan İsviçre’ye dönen bir kişi olduğunu ve önümüzdeki günlerde yapılan testlerin durumu netleştireceğini belirtti.

İsviçre, İngiltere, Güney Afrika ve İsrail de dahil olmak üzere 19 ülkeden gelen yolcuların ülkeye girerken negatif test vermelerini ve ülkeye girdikten sonra 10 gün boyunca karantinaya alınmalarını emretti.

Kanada Sağlık Bakanlığı, yakın zamanda Nijerya’dan Ontario’ya seyahat eden iki kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasının ardından ülkedeki ilk Omicron vakalarının görüldüğünü duyurdu.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.