Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Omicron varyantı: Moderna aşısı daha az etkili, Biden’dan “kısıtlama olmayacak” açıklaması, İngiltere’de yeni maske yasakları

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “endişe verici varyant” kategorisine aldığı B.1.1.529, diğer adı ile Omicron varyantı ile ilgili güncel gelişmeleri Medyascope sizin için derledi.

Moderna’nın açıklaması piyasaları sarstı

Koronavirüs aşılarında önemli bir pazar payı bulunan ABD’li ilaç şirketi Moderna’nın, ürettikleri aşının Omicron varyantına karşı daha az etkili olduğunu açıklaması piyasalarda paniğe yol açtı.

Avrupa borsaları güne yaklaşık yüzde 1,5 değerinde bir değer kaybı ile başlarken, Tokyo Borsası’nda yüzde 1,6’lık kayıp yaşandı. Ham petrol yüzde 2,5 değer kaybına uğrarken Avustralya Doları ise yılın en kötü performansını sergiliyor.

Moderna CEO’su Stephane Bancel, Delta varyantına karşı etkinlik oranının Omicron’da yakalanabileceğini düşünmediğini söylemişti.

Biden: “Kısıtlama olmayacak”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dünkü (29 Kasım) açıklamasında Omicron varyantından endişelendiklerini ancak paniğe kapılmalarına gerek olmadığını belirtirken yeni varyantla mücadelede bazı Avrupalı liderlerin yaptığı gibi kısıtlama yoluna gitmeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden

Hangi kısıtlama uygulanırsa olsun virüsün ABD’ye geleceği düşüncesini taşıyan Biden, ABD vatandaşlarına aşı olma ve kapalı alanlarda maske takma çağrısında bulundu.

FED Başkanı Powell’dan ilk açıklama

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, yeni varyantın enflasyon tahminlerini bulandırdığını söyleyerek dünya çapında fiyatların beklenenden daha uzun süre artmaya devam edebileceği açıklamasında bulundu.

FED Başkanı Jerome Powell

Powell’ın bu açıklaması, ekonomi çevrelerinde ABD’de faizlerin beklenenden daha erken artabileceğinin bir işareti olarak yorumlandı.

İngiltere’de yeni yasaklar

İngiltere Başbakanı Boris Johnson genişletilmiş bir aşılama programı ile koronavirüse karşı korumayı artırmaya çalışırken, ülkede bugünden (30 Kasım) itibaren yeni yasaklar devreye girdi. Bu sabahtan itibaren toplu taşımada, mağazalarda, kuaförlerde ve bankalarda maske takmak zorunlu oldu. Daha önce 10 Güney Afrika ülkesini içeren seyahat kısıtlamalarına ek olarak, yeni bir seyahat kısıtlaması da getirildi. Artık tüm uluslararası yolcular İngiltere’ye girişlerinin ikinci gününün sonuna kadar PCR testi yaptırmak zorunda.

Portekiz, İspanya, Japonya: Omicron yayılmaya devam ediyor

Portekiz, dün bir futbol takımının oyuncularında ve personelinde 13 Omicron vakası görüldüğünü duyurmuştu. Bugün ise Portekiz’in komşusu İspanya’da Güney Amerika’dan Madrid’e seyahat ettiği bildirilen 51 yaşındaki bir adamda ilk Omicron varyantı tespit edildi.

Yeni varyantın bugün ilk kez tespit edildiği bir diğer ülke ise Japonya. Sınırlarını dün (29 Kasım) tüm yabancılara kapatarak Omicron’a karşı şu ana kadarki en sert önlemi alan ada ülkesi, başkent Tokyo’ya gelen Namibyalı bir diplomatta söz konusu mutasyonlu virüsü tespit ettiğini açıkladı.

Kazakistan’dan Mısır’a uçuş yasağı

Belçika’da Mısır’dan gelen bir yolcuda Omicron varyantının görülmesi üzerine Orta Asya ülkesi Kazakistan, vatandaşları için popüler bir turist destinasyonu olan Mısır ile uçuşlarını durdurdu.

“Omicron, Hollanda’ya Güney Afrika’dan gelmemiş olabilir”

Hollanda Kamu Sağlığı Ulusal Enstitüsü (RIVM) ülkedeki ilk Omicron vakasının 26 Kasım’da Güney Afrika’nın Johannesburg ve Capetown kentlerinden Amsterdam Schiphol Havalimanı’na gelen yolcularda görüldüğünü açıklamıştı.

Bugünkü açıklamalarında 19 Kasım ve 23 Kasım tarihlerinde alınan test örneklerinde yeni varyanta rastladıklarını belirten RIVM yetkilileri, “Bu insanların Güney Afrika’yı ziyaret edip etmedikleri henüz net değil” diyerek varyantın kaynağının belirsiz olduğunu vurguladı.

Kaynak: Reuters, CNN

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.