Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Yeni varyantlar çıkması beklenen bir durum, endişe verici bir gelişme yok”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü (1 Aralık) Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklamada bulundu. Açıklamanın önemli kısmını ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantına ayıran Bakan Koca, yeni varyantların ortaya çıkmasının beklenen bir gelişme olduğunu belirtirken endişelenecek bir durum olmadığını dile getirdi.

“Yeni varyantın birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı anlaşılmıştır. Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır” diyen Koca, bununla birlikte söz konusu varyantın daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu olmadığını sözlerine ekledi.

Şu ana kadar Türkiye’de Omicron varyantının görülmediğini belirten Bakan Koca açıklamasında, “Yeni tedbirlerin alınmasını gerektiren bir durum yoktur. Mevcut aşıların sürelerine riayet edilerek kullanılması yeni varyanta karşı da etkili olabilecektir” dedi.

Açıklamasının son kısmını yerli aşı Turkovac’a ayıran Koca konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayı için uluslararası tanınırlığı olan, regülasyon otoritesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuza müracaat edilmiştir. Kurumun ilgili uzmanları ve bilim insanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesini en kısa sürede tamamlayarak, uygun görmesi halinde yıl bitmeden yerli aşımızın yaygın kullanıma gireceğini bir kez daha müjdelemek isterim.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının tamamı şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.