Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Peng Shuai ile yaptığı video görüşmenin ardından tartışmalar sürüyor – IOC’den Dick Pound, kuruma yönelik eleştirileri “aptalca” bulduğunu açıkladı

Tüm dünyanın gündem maddelerinden biri haline gelen Çinli tenisçi Peng Shuai’ye, hâlâ dijital ve dolaylı olmayan yollardan ulaşılamıyor. Bu bağlamda önemli gelişmelerden biri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, Sporcular Komisyonu Başkanı Emma Terho ve IOC üyesi, eski Çin Tenis Birliği Başkan Yardımcısı Li Lingwei’nin Peng Shuai’yle yarım saatlik video görüşme yaptıklarını açıklamasıydı.

Ancak bu görüşmenin kendisi paylaşılmazken, internet sitesinden yapılan açıklamada oldukça az bilgi verildi. Tüm dünyanın gündemine oturmuş bir konuda, IOC gibi sporun en değerli kurumlarından birinin aydınlatıcı ve iç ferahlatan bir açıklama yerine, adeta “görev icabı” gibi yaptığı paylaşım, tenisçiyle ilgili endişeleri gideremedi. Aksine IOC’nin bu tavrı, 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları öncesi Çin ile arayı bozmamak ve böylece finansal getiriden olmamak penceresinden görülüp eleştirilere sebep oldu.

Olimpiyat Oyunları’nın yayınlanmasından sorumlu Dick Pound, Bloomberg’e verdiği röportajda IOC’ye yönelik eleştirileri “aptalca” olarak nitelendirdi. Kimsenin kendisine ulaşamadığı bir dönemde IOC’nin ulaşması ve Peng’in güvende olduğuna dair bir kanıt sunmasının hakkının verilmediğini söyledi.

Peng Shuai, kasım ayı başında Weibo’da yaptığı paylaşımda eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ile cinsel ilişki yaşamaya zorlandığını açıkladı. O tarihten beri bu paylaşıma Çin tarafından tavizsiz bir sansür uygulanırken tenisçiye, dijital ve dolaylı olmayan yollardan ulaşılamıyor. Peng’e dair IOC dışında haber alınan kaynaklar, yalnızca Çin’in devlete bağlı medya kuruluşları veya bu kurumların üst düzey çalışanları. Bağımsız tek bilgi ise spor pazarlaması sektöründe çalışan Ding Li’den geldi.

Başta Kadınlar Tenis Birliği (WTA) olmak üzere konuyu yakından takip edenlerin talebi, Peng Shuai’nin güvenliğinin yanı sıra özgürlüğünden de emin olmak ve yaptığı paylaşımda belirttiği taciz iddiasının soruşturulması.

2022 Kış Olimpiyat Oyunları, 4-20 Şubat tarihlerinde Pekin’de düzenlenecek.

Peng Shuai’yle ilgili daha önce yaptığımız haberler için:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.