Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akıbeti merak konusu olan Çinli tenisçi Peng Shuai, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile görüntülü konuştu

Gün geçtikçe dünyanın gündemi haline gelen Peng Shuai’ye ulaşılamaması konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. 2 Kasım tarihinde Çin’in Twitter’ı Weibo’da, eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ile cinsel ilişki yaşamaya zorlandığını açıkladığından beri Peng Shuai’ye, dijital olmayan bir ortamda ulaşılamıyor.

Devletle bağlantılı CGTN yayınının, Peng Shuai’nin iyi olduğunu belirttiği e-posta paylaşması endişeleri gidermemişti. Kadınlar Tenis Birliği (WTA) CEO’su Steve Simon, Peng Shuai’nin güvende ve özgür olduğundan emin olmak ve Shuai’nin itirafına yönelik soruşturma yapılmasını istediklerini, aksi halde Çin’deki organizasyonları yapmamayı göze aldıklarını açıklamıştı.

Birleşmiş Millerler (BM) ve ABD’nin de dahil olduğu konuda, geçtiğimiz hafta sonunda iki gelişme yaşandı. Önce 20 Kasım tarihinde Çin’de devlete bağlı yayın organı Global Times’tan Hu Xijin, Cumartesi günü Peng Shuai’nin Pekin’de arkadaşları ve koçuyla yemek yediği videoyu paylaştı.

Hu Xijin’in paylaştığı video:

Bu görüntülerin ardından Steve Simon, “Hala dış etkenler olmadan özgürce hareket edip edemediği belli değil.” açıklamasıyla Peng’i görmenin pozitif bir durum olduğunu ancak Çinli tenisçinin özgürlüğünden endişe ettiklerini belirtti ve Peng’in Zhang Gaoli’ye yönelik açıklamalarının hasıraltı edilmemesi gerektiğini tekrarladı.

21 Kasım Pazar günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), başkan Thomas Bach, Sporcu Komisyonu Başkanı Emma Terho ve Çinli IOC üyesi Li Lingwei’nin Peng Shuai ile görüntülü konuştuğunu açıkladı. 30 dakika süren görüşmede üç kez Olimpiyat Oyunları’nda boy göstermiş Peng Shuai’nin güvende ve IOC’ye ilgilerinden ötürü müteşekkir olduğu, mahremiyetine saygı duyulmasını istediği bilgisi verildi. Açıklamada Emma Terho’nun “Ana endişemiz olan Peng’in güvenliği konusunda bir sorun olmamasına çok sevindim.” açıklamasıyla birlikte, Thomas Bach’in Pekin’e geldiğinde Shuai’yi yemeğe davet ettiği ifadesine yer verildi.

Başta WTA ve meslektaşları olmak üzere konuyu yakından takip edip Peng Shuai’nin sağlıklı olmasının yanı sıra özgür olup olmadığını merak eden insanların içi tamamen rahatlamadı. Peng Shuai’den yalnızca dijital ortam üzerinden ve IOC dışında devlete bağlı yayınlardan haber alınması endişelerin sonlanmasına engel oluyor. Bu durum, 4-20 Şubat 2022 tarihlerinde Pekin’in ev sahipliğinde gerçekleşecek 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nı da tartışmaların odağı haline getiriyor.

Konuyla ilgili kronolojik olarak yeniden eskiye daha önce yazdığımız haberler için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.