Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Berat Albayrak döneminden kalan yegâne isim

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati atandı. Peki göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kimdir?

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan dün gece (1 Aralık) görevinden ayrıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararında, “Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 106’ncı maddeleri gereği atanmıştır” denildi. Lütfi Elvan, Berat Albayrak‘ın istifasının ardından 10 Kasım 2020’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin 17 Kasım’daki grup toplantısında kurun artışına dair konuşmuş, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” demişti. Erdoğan konuşmasının devamında “Faizi savunanla beraber olmam, olamam” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın sözleri “Lütfi Elvan istifa edecek mi, görevden alınacak mı?” sorularını beraberinde getirmişti. Nitekim kulislerde de Erdoğan’ın isim vermeden eleştirdiği Elvan’ın istifa edeceği veya görevinden alınacağı konuşuluyordu.

Erdoğan ekonomik gelişmelere ilişkin konuşurken isim vermeden Elvan’ı eleştirmişti. Elvan ise toplantıda Erdoğan’ı alkışlamamıştı.

Elvan’ın görevinden ayrılmasının üzerine yerine Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı.

Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından Twitter hesabından, “Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sayın cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah” mesajını paylaştı.

https://twitter.com/NureddinNebati/status/1466191820111716353?s=20

Nureddin Nebati, bakan yardımcılığı görevini sürdürdüğü 25 Kasım’da, Twitter hesabından düşük faiz politikasını desteklemişti:

Nureddin Nebati’nin özgeçmişi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan özgeçmişe göre Nureddin Nebati, 1964 yılında Şanlıurfa-Viranşehir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Nebati “AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Milli Görüş’ten Muhafazakâr Demokrasiye” başlıklı tezi ile Kocaeli Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

Tekstil işiyle uğraşan Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yüksek İstişare Heyeti üyesi.

Nureddin Nebati aynı zamanda B&G isimli tekstil firmasının da sahibi. Firmanın Türkiye’de 102, Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Gürcistan, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak’ta da 13 mağazası var. Bu firmanın markalarından birinin ismiyse “Nebbati.”

AKP Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Nebati, 24. dönemde İstanbul, 25. dönemde Şanlıurfa, 26. dönemde İstanbul milletvekili seçildi. Nebati daha sonra Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcılığı‘na atandı.

Nebati’nin Albayrak ile yakınlığı

Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yakınlığı ile biliniyor. Nebati, Albayrak döneminden beri bakan yardımcılığını sürdüren tek isim.

Nureddin Nebati, ağustos ayında İstanbul-Süleymaniye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile birlikte yemek yerken görüntülenmişti. Medyaya sızan fotoğraf kulisleri hareketlendirmişti.

Nureddin Nebati, Fethullah Gülen ile fotoğraflarıyla da bir dönem gündeme gelmişti.

Nebati’nin Fethullah Gülen ile fotoğrafında en solda yer alan kişi ise Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ve müebbet hapis cezasıyla yargılanan eski AKP İzmir Milletvekili İlhan İşbilen.

İktidara yakın olan dernek ve vakıflar ile ilişkisi

Nureddin Nebati’nin özgeçmişine bakıldığında çeşitli dernek ve vakıflar ile de yakınlığı görülüyor. Nebati’nin üye olduğu dernek ve vakıfların listesi şöyle:

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Önder, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV), Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED), BEK, İDD, İDV.

Nebati, Ümmetin Temsilcileri Vakfı (ÜTEV) Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanlığı görevlerini sürdürüyor, aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Nebati, Türk Telekom Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Nebati, Ümmetin Temsilcileri Vakfı (ÜTEV) Başkanlığı görevini sürdürüyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.