Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

B40 Balkan Şehirleri Zirvesi’ne katılan Saraybosna Belediye Başkanı Karic, Medyascope’a konuştu: “İstanbul’a güvenebileceğimizi biliyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ev sahipliğinde düzenlenen B40 Balkan Şehirleri Zirvesi 29-30 Kasım tarihlerinde İstanbul-Harbiye’de bulunan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Zirveye 11 Balkan ülkesinden 24 belediye başkanı katıldı. İstanbul’daki zirve Balkanlar’da yerelden bir demokrasi inşa edilmesi ve bölgedeki kent diplomasisini geliştirmek açısından önem taşıyordu. Medyascope‘tan Alp Selim, zirveye katılan Saraybosna ve Laktaşi belediye başkanları ile görüştü. Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, “Göreve geldiğimde beni ilk tebrik eden Ekrem İmamoğlu’ydu” dedi.

İstanbul-Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 29-30 Kasım günlerinde düzenlenen B40 Balkan Şehirleri Zirvesi’ne, 11 Balkan ülkesinden 24 belediye başkanı katıldı. Zirvedeki ikili görüşmelerde başkanlar, altyapı, kültür, sanat ve spor gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi üzerine fikir alışverişinde bulundu. Konuk belediye başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraklerini ve projelerini de yakından inceleme fırsatı buldu.

Ev sahibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılış konuşmasında yeni bir sayfa açmak için buluştuklarını belirterek, “Biz, daha güçlü bir işbirliği ve daha iyi bir geleceği birlikte inşa etmek için buluştuk. Bu toplantıya katılan sayın belediye başkanları, bugün sadece kendi şehirlerine hizmet etmekte kalmayıp, aynı zamanda Balkanlar’ın Avrupa içindeki demokratik geleceği adına da önemli bir hizmette bulunuyorlar“ dedi.

Şehirler arasındaki işbirliğinin yanı sıra iklim krizi, göç sorunları ve enerji yönetimi gibi uluslararası sorunların da tartışıldığı zirveye, Türkiye’den Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ belediye başkanları da katıldı. 

Zirvenin son gününde, tüm belediye başkanlarının imzasıyla bölgesel ve küresel sorunlara karşı diyalog ve işbirliğinin artırılmasını öngören ortak bir deklarasyon yayımlandı. 

B40 Zirvesi yerel demokrasi için ne anlama geliyor?

2013’ten sonra Suriye ve Irak’taki savaşların yarattığı göçmen krizinin de etkisiyle güç kazanan otoriter popülist liderlerin karşısında belediye başkanlığı yapmış siyasetçilerin rakip olması birçok siyasetbilimci ve yorumcu tarafından birkaç yıldır vurgulanıyor.  

Polonya’nın başkenti Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski, geçen yıl Polonya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avrupa Birliği (AB) tarafından otoriterleşmekle suçlanan Andrzej Duda’ya karşı yarışmış ve küçük bir farkla kaybetmişti.   Macaristan’da Gergely Karacsony’nin başkent Budapeşte’deki yerel seçim zaferi ise ülkenin popülist lideri Viktor Orban’a karşı muhalefetin uzun zaman sonra elde ettiği bir başarıydı.  

Budapeşte Belediye Başkanı Karacsony ve Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski, 2019 yılında Çekya’nın başkenti Prag ve Slovakya’nın başkenti Bratislava’nın da belediye başkanları ile bir araya gelerek “Özgür Şehirler Paktı”nı imzalamış ve Orta Avrupa’da demokratik değerleri savunacaklarını açıklamıştı. 

Bu isimlerin yanı sıra Rio de Janeiro’da Eduardo Paes, Batı Bengal’da Mamata Banerjee, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş da ülkelerinin uluslararası çevreler tarafından otoriter ve popülist olmakla suçlanan liderlerine karşı öne çıkan muhalif figürler.  

The Economist Balkanlar muhabiri Tim Judah, B40 zirvesini şu sözlerle değerlendirdi:  

“Özellikle ulusal liderlerin işbirliğine gidemediği bir yerde şehirler arasında işbirliği geleceğin bir parçası. Batı Balkan 6’lısı ve onlara ek olarak Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan, Hırvatistan ve Budapeşte’den belediye başkanlarının B40 Şehirler Ağı’nı kuruyor olması harika bir haber.“ 

Zirvenin son gününde katılımcı tüm belediye başkanları tarafından imzalanan ortak deklarasyonda da yerel demokrasinin altı güçlü bir şekilde çizildi.  

En çok ilgili gösterilen İBB projesi: İstanbul Senin

İBB yetkililerinin aktardığına göre ziyaretçi belediye başkanları, İBB projeleri arasında en büyük ilgiyi katılımcı demokrasinin geliştirilmesini amaçlayan “İstanbul Senin” mobil uygulamasına gösterdi.  

Zirvede, İBB’nin iştirakleri ve faaliyetleri hakkında konuk başkanlara bilgi verildi.

Zirve, “balkanizasyon”u tersine çevirebilir mi?  

Uluslararası ilişkilerde kullanılan balkanizasyon terimi, bir bölgedeki aktörlerin özellikle etnik, dini ve kültürel sebeplerle birbiriyle kavga etmesi, küçük parçalara ayrılması ve bölgenin istikrarsızlaşması olarak tanımlanıyor.   Zirvenin birinci gününde konuşan İmamoğlu, “balkanizasyon” terimine pozitif bir anlam kazandırmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti.  

Bir sonraki B40 Zirvesi, Yunanistan’ın başkenti Atina’nın ev sahipliğinde düzenlenecek. 

B40 Zirvesi’ni düzenleme fikrinin tamamen İBB’den çıktığını ve Atatürk dönemi dış politikasından ilham aldıklarını belirten İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka, şu bilgileri paylaştı:   

“Türkiye bir Balkan ülkesidir, Avrupa ülkesidir. Dolayısıyla her iki kıtada bulunan İstanbul’un da Atatürk döneminden gelen dış politika ışığında Balkanlar’da lider olması gerektiğini düşünerek bir inisiyatif başlattık. Bu fikir yaklaşık bir yıl önce çıktığında salgın çok ön plana çıkıyordu, uluslararası ilişkiler bakımından devletler arasında birtakım gerginlikler vardı. ‘Biz bunu gerçekten yapabilir miyiz?’ diye düşünürken, Balkan belediyelerine yaptığımız tekliflerde yaklaşık yarıdan fazlasının olumlu cevap vermesi bizim motivasyonumuzu artırdı. B40’ın kent diplomasisi için bir sahne olarak belediye başkanları arasındaki diyaloğu artırmasının yanı sıra, bölge barışına katkı sağlamak için de tarihi bir adım olduğunu düşünüyoruz ve İstanbul’un buna ev sahipliği yapmasından da büyük onur duyuyoruz.”    

Alkanalka, Balkanlar’ı dışarıdan bakarak sorunlu bir bölge olarak tarif ettiği için balkanizasyon kavramını eleştirdi ve kendilerinin Balkanlar’ı ortak kültüre sahip ve anlaşmazlıklarını geride bırakmış bir bölge olarak görmek istediklerini söyledi.    


Karic: “Beni ilk tebrik eden belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu”   

Zirvede Bosna-Hersek’i temsil eden Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, Medyascope‘a şöyle konuştu:
“Burada, Balkan Şehirleri Zirvesi’nde farklı şehirlerden belediye başkanları bulunuyor. Yerel seviyede işbirliği yapmaktan çok mutluyuz ve ben Saraybosna’nın belediye başkanı olarak diğer liderlerle çok iyi anlaşıyorum. Kültür, spor, altyapı gibi farklı alanlarda işbirliği yapabiliriz. Bu sebeple bu zirvenin bizi ayrıştıran değil birleştiren yönlerimizi bulmak için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum.” 

İstanbul’un ve Türkiye’deki bütün şehirlerin Saraybosna’nın kardeş şehri olduğunu belirten Karic, İstanbul’u üçüncü kez ziyaret edişi ile ilgili ise şunları söyledi: “Seçildikten sonra beni ilk tebrik eden belediye başkanı Sayın İmamoğlu’ydu, bu sebeple ben de ilk yurtdışı seyahatimi İstanbul’a yapmıştım. Bugün de Balkan Şehirleri Ağı’na katılmak ve B40 Zirvesi’nde şehrimizi temsil etmek için buradayız.”  

Karic: “Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz!” 

Karic, ufukta İstanbul ve Saraybosna arasında herhangi bir işbirliğinin görülüp görülmediği yönündeki sorumuzu ise şöyle yanıtladı:   

“Kesinlikle göreceğiz. B40 Balkan Şehirleri Zirvesi’nde bulduğumuz görüşme fırsatı ile bazı altyapı projeleri hakkında da tartıştık. Halihazırda Saraybosna’daki Osmanlı kalesi Ak Hisar’ın (Bijela Tabija) restorasyonu ile alakalı İstanbul bize yardım ediyor ve önümüzdeki yıllarda bu önemli projenin biteceğini umuyoruz. İstanbul’a, İstanbul ve Türkiye halkına bir dost olarak güvenebileceğimizi biliyoruz. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz.”  

Bojic: “Bizi en çok etkileyen dijital teknoloji ve katılımcı demokrasi projeleri oldu”  

Bosna-Hersek’in Sırp bölgesindeki önemli şehirlerden biri Laktaşi’nin Belediye Başkanı Miroslav Bojic, evlerine büyük bir tecrübe kazanmış olarak döneceklerini belirtti. Bojic, ekonomi ve turizm alanlarında İstanbul ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.   

Bojic: “İstanbul, fırsatları fazla olan büyük bir şehir”

Bojic, zirveyi Medyascope‘a şöyle değerlendirdi: “Bu iki günde Laktaşi Belediyesi’nin de ilgilendiği harika fikirler ve projeler gördük. Dijital teknolojiler ve katılımcı demokrasi bunların başında geliyor. Bu projeleri kendi şehrimizde de uygulamak için Sayın İmamoğlu ile görüşeceğiz.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.