Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihi anlaşma: BAE, Fransa’dan 80 savaş uçağı alacak

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa’dan savaş uçağı ve helikopterlerin de dahil olduğu 19 milyar dolarlık silah satın alımı yaptı. İki ülke arasındaki tarihi anlaşma Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iki günlük Körfez ziyaretinin ilk gününde (3 Aralık) resmiyet kazandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bugün (3 Aralık) 80 Rafale savaş uçağı ve 12 askeri helikopter sipariş ederek, 17 milyar euro (19,20 milyar dolar) değerinde bir silah anlaşmasıyla Fransa ile ekonomik ve siyasi bağlarını derinleştirdi.

Fransız yapımı savaş uçağının şimdiye kadarki en büyük denizaşırı satışı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Katar ve Suudi Arabistan’ı da ziyaret edeceği iki günlük Körfez gezisine başlamasıyla resmiyet kazandı.

“Tarihi bir anlaşma”

Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly, “Bu tarihi bir anlaşma” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ) ile Macron arasında Dubai Expo 2020’nin oturum aralarında düzenlenen bir törenle imzalanan anlaşmanın 19 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında, “Bu anlaşma her zamankinden daha güçlü ve doğrudan bölgesel istikrara katkıda bulunan stratejik bir ortaklığı pekiştiriyor” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron’un ziyareti, Körfez ülkelerinin kilit müttefikleri Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni dönemde bölgeye odaklanması ve silah satışı konusundaki belirsizlikten şikayetçi olduğu bir dönemde yapılması nedeniyle önem taşıyor. 

Rafale’nin üreticisi Dassault Aviation SA’nın hisseleri yüzde 9’dan fazla yükseldi

Fransa bu yıl Yunanistan, Mısır ve Hırvatistan ile de çeşitli anlaşmalar imzalamıştı. BAE ile imzalanan anlaşma ise Fransız ordusu dışında Dassault yapımı Rafale’nin en büyük toplu alımı olma özelliğini taşıyor.

Abu Dabi ayrıca 12 de Caracal helikopteri sipariş etti.

Caracal

Görüşmeler uzun süredir devam ediyordu

Abu Dabi, Fransa’nın 2011’deki 60 Rafale jeti tedarik etme teklifini “rekabetsiz ve uygulanamaz” bularak reddetmiş ve Rafale savaş uçakları için on yıldan fazla süren müzakereler başlatmıştı. Abu Dabi’de halihazırda Mirage savaş uçakları bulunuyor.

Savunma kaynakları, Rafale’nin Mirage 2000 filosunun yerini alacağını ancak BAE’nin iki büyük tedarikçisi Fransa ve ABD ile güvenliğini korumaya devam etmesi nedeniyle Rafale’lerin Amerikan yapımı F-35’in yerini alma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

ABD Kongresi, Huawei 5G teknolojisinin ülkedeki yaygınlığı da dahil olmak üzere BAE’nin Çin ile ilişkisi hakkındaki endişeler nedeniyle bir F-35 anlaşmasını onaylama konusunda tereddüt ettiğinden dolayı Fransa ile varılan bu anlaşma, BAE’nin sabırsızlığının bir işareti olarak görülebilir.

Paris baskı altında

Paris, BAE’nin ana silah tedarikçilerinden biri olmasına karşın, Suudi liderliğindeki bir koalisyon ile dünyanın en kötü insani krizlerinden biri haline gelen Yemen’deki İran’a bağlı Husiler arasındaki çatışma nedeniyle satışlarını gözden geçirme baskısıyla karşı karşıya kaldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) konuyla ilgili olarak, “Fransa, BAE’nin Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından yürütülen vahşetle gölgelenmiş askeri operasyonlarda öncü rol oynamasına rağmen bu satışlarla devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı bu üç ülkede yapılan insan hakları ihlallerini kınamalı” açıklaması geldi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.