Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda ilk gün – Metin Feyzioğlu’ndan “Hata yaptım” itirafı, baro başkanlarından Feyzioğlu’na tepki

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Genel Kurulu bugün (4 Aralık) başladı. Başkanlığa yeniden aday olan Metin Feyzioğlu, baro başkanlarına “Beni önyargısız” dinleyin diyerek seslendi. Feyzioğlu, baroların çoklu baro düzenlemesine karşı geçen yılki “Savunma Yürüyüşü” ile ilgili, “Önce baro başkanlarının yanına gitmeliydim, çok büyük bir hata yaptım” dedi. Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, “Sizin bizden haberiniz yok. Ben özrünüzü kabul ediyorum. Bu görevden affınızı istiyorum” diyerek Feyzioğlu’na tepki gösterdi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da “Yarın bu salondan bir değişim yaratarak çıkamazsak bu mesleğin bütün ruhu çarçur edilmiş olacak. Biz majestelerinin baroları olamayız” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da TTB Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Genel kurulun ilk gününe 348 delegenin 325’i katıldı. Divan başkanlığına Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun getirildi.

Bin 52 kadın avukat, cinsiyet eşitliğine yönelik bir deklarasyon yayımladı.

TTB Yönetim Kurulu’nun 2019-2021 yılları çalışma raporu, bilanço, gelir-giderleri ile denetleme kurulu raporu oyçokluğuyla kabul edildi.

Metin Feyzioğlu ve Erinç Sağkan’dan sonra üçüncü aday Medeni Ayhan

Mevcut TBB Başkan Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın ardından Genel Kurul’un ilk gününde Mardin Barosu’ndan Medeni Ayhan da TTB başkanlığına aday oldu.

Gazeteciler salona alınmadı

Koronavirüs salgını önlemleri gerekçe gösterilerek salona alınmayan gazeteciler, genel kurulu görüntü ve ses sistemleriyle takip edebildi.

Feyzioğlu: “Beni önyargısız dinleyin”

Gazeteduvar’da yer alan habere göre, genel kurulun açılışında konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, delegelere “Beni önyargısız dinleyin” diyerek seslendi. Feyzioğlu, “Son yıllarda çok büyük bir ötekileştirme sorunu ile karşı karşıyayız. Biz avukatız, sorgularız, itiraz ederiz. Ben de ötekileştirmeden nasibini almış bir meslektaşınızım. Ankara Barosu Başkanlığı adaylığım sürecinde iken, ‘konuşanı götürüyorlar’ denilen zamanlarda, ‘Yetmez ama evet’çilerin ortağı olduğu ve bugün hukuk devletinin işleyişine ilişkin sorunların temel kaynağı olan 2010 Anayasa değişikliği referandumunda gövdemizle taşın altına girdik. FETÖ’nün kumpas davalarında en etkili duruşu sergiledik. KHK ile ihraç edilen hukukçuların, baro levhalarına yazılmasına karşı gelişen idari ve yargısal içtihadın karşısında durduk” diye konuştu.

Çoklu baro düzenlemesinde Ankara Barosu’nu suçladı

Çoklu baro düzenlemesinin Ankara Barosu’nıun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ı eleştirdiği açıklamanın ardından gündeme geldiğini savunan Feyzioğlu, “Gündemde dahi olmayan çoklu baro düzenlemesi bu şekilde bir anda gündeme bomba gibi düşmüştür” dedi.

“Baro başkanlarının yanlarına gitmediğim için hatalıyım”

Baroların çoklu baro düzenlemesine karşı başlattığı “Savunma Yürüyüşü” ile ilgili de konuşan Feyzioğlu, şunları söyledi: “Ankara yürüyüşü bana haber verilmedi. Ankara Barosu üyesi olmam sebebiyle bana sadece SMS ile bu yürüyüş bildirildi. Biz o gün bazı baro başkanlarıyla Anıtkabir ziyaretinde Eskişehir Yolu üzerinde baro başkanlarının durdurulduğunu öğrendik. Hemen oraya hareket ettik, bana yönelik bazı baro başkanları tarafından çok sert tepki olduğunu söylediler. Baro başkanları Eskişehir yolundayken ben yetkili makamlarla görüşmeye gittim. Ama önce baro başkanlarının yanına gitmeliydim, çok büyük bir hata yaptım.”

Kocaeli Barosu Başkanı Candemir’den Feyzioğlu’na: “Görevden affınızı istiyorum”

Feyzioğlu’nu eleştiren Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, “Sizin bizden haberiniz yok. Ben özrümüzü kabul ediyorum. Bu görevden affınızı istiyorum Sayın Başkan” dedi.

Durakoğlu: “Bu salondan bir değişim yaratarak çıkamazsak bu mesleğin bütün ruhu çarçur edilmiş olacak”

Feyzioğlu’na tepki gösteren başka bir isim de İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu oldu. Çoklu baro düzenlemesini hatırlatan Durakoğlu, “Bu düzenlemeye karşı birlik başkanı ‘Müzakere heyeti oluşturulacak’ dedi. Müzakere heyeti görüşmeler yaptı, o akşam AKP’den bir yetkili ‘Biz baro başkanlarının görüşünü aldık’ dedi. Yarın bu salondan bir değişim yaratarak çıkamazsak bu mesleğin bütün ruhu çarçur edilmiş olacak. Biz majestelerinin baroları olamayız” diye konuştu.

TBB Başkan Yardımcısı Özbek’ten Feyzioğlu’na eleştiri

TBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek de çoklu baro düzenlemesi üzerinden Feyzioğlu’nu eleştirdi. Özbek, “İstanbul 1 Nolu Barosu yazan yaka kartını takmam. İstanbul’da kurulmuş bir tane baro vardır. O da 1878 yılında kurulan İstanbul Barosu’dur. 2017 yılında göreve geldiğim birlik başkanı ile 2021 yılında görevi bırakırkenki birlik başkanı aynı kişi değil” dedi.

Feyzioğlu’ndan eleştirilere yanıt

Feyzioğlu ise hakkındaki eleştirilere şöyle yanıt verdi:

“Milletvekilleri kapalı kapılar ardından bir sürü taslak yazabiliyorlar. Baro başkanları, teklif değil, taslak aşamasındayken Meclis’e gitti. 52 bin kişilik barodan 26 bin kişi, 22 bin kişilik bir barodan, 11 bin kişi seçime gidiyor. Aidiyet bağı kopmaya başlamış. Gelin bu demokrasi sorununu çözelim ama çoklu olmaz daha kötü olur deselerdi top taca atılırdı.”

“Bundan sonra artık ne yapayım?”

Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edilen avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun soruşturmasıyla ilgilenmediği eleştirilerini de yanıtlayan Feyzioğlu, “Sertuğ kardeşimizin evine İstanbul’dan başkan mı gitti, yoksa Ankara’dan birlik başkanı mı önce gitti? Yargı konusunda her yola başvurduk. Türk yargı sistemi yolunu tükettik. Bundan sonra artık ne yapayım?” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.