Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Barolar Birliği yeni başkanını seçecek – Erinç Sağkan ve Metin Feyzioğlu başkanlığa aday


Türkiye Barolar Birliği (TBB) bu hafta sonu (4-5 Aralık) yeni başkanını seçecek. Mevcut Başkan Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan başkanlık için yarışacak.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) geçen yıl salgın nedeniyle ertelenen 36. Olağan Genel Kurulu bu hafta sonu Ankara’da yapılıyor. Mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan başkanlığa aday.

TBB Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplanacak genel kurulun ilk gününde başkanlık divanı seçilecek ve geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşülecek. Yarın ise başkanlık seçimi yapılacak, yönetim, disiplin ve denetleme kurulları belirlenecek.

Çoğunluk sağlanamadığı takdirde Genel Kurul, 11-12 Aralık’ta yinelenecek.

Delege sayısı düştü

Çoklu baro yasasıyla birlikte baro seçimlerinde delege sayısı 477’den 348’e düştü. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük baroların delege sayısı azaltılırken, Anadolu’da avukat sayısı daha az olan baroların delege sayıları artırılmıştı.

İstanbul Barosu’nun delege sayısı 137’den 13’e, Ankara Barosu’nun delege sayısı 53’ten yediye, İzmir Barosu’nun delege sayısı 30’dan beşe geriledi. Üç büyük şehir dışında diğer 78 ildeki baro için ise üçer delege oy kullanacak.

Baro başkanları “doğal delege” olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanlar da oy kullanabiliyor.

Baro başkanları Feyzioğlu’na tepki göstermişti: “Gölge etme”

Mevcut Başkan Metin Feyzioğlu’nun çoklu baro sistemine destek vermesi birçok baro başkanı ve yönetiminin tepkisini çekmişti. 60’a yakın baronun katıldığı “Savunma Yürüyüşü”nde Ankara’da barikat kurarak durdurulan ve polis tarafından tartaklanan baro başkanları yanlarına gelen Feyzioğlu’na sırtını dönmüş, “Gölge etme”, “Baro başkanları darp edilirken neredeydin?” diyerek tepki göstermişti.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yürüyüşle ilgili, “Bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için midir? Yoksa başka bir şey için midir?” sözleri de hâlâ akıllarda.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın şikayetiyle Ankara Barosu yönetimine dava açlmıştı

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 24 Nisan 2020’de Ankara’daki Hacı Bayram Camii’nde LGBTİ+’ları hedef alan hutbesine yönelik açıklamaları nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Erbaş, hutbede “Ey insanlar, İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor” demişti.

Ankara Barosu ise “Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır” açıklamasında bulunmuştu.

İktidar ve iktidara yakın medya tarafından hedef alınan Ankara Barosu’na birçok baro destek açıklamasında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.