Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour mitingde saldırıya uğradı

Fransa’da önümüzdeki nisan ayında düzenlenecek seçimlerde cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan aşırı sağcı Eric Zemmour, dün (5 Aralık) başkent Paris yakınlarında düzenlediği ilk seçim mitinginde protestocuların saldırısına uğradı.

Aşırı sağcı gazeteci Éric Zemmour, geçen salı (30 Kasım) göçmen ve İslam karşıtı görüşlerini vurguladığı bir video ile Nisan 2022’de düzenlenecek seçimlerde cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmişti. Zemmour dün (5 Aralık) ilk mitingini düzenledi ancak mitingde protestocuların saldırısına uğradı.

Miting sırasında kıyafetlerinde “Irkçılığa hayır” yazan bir grubun ayağa kalkmasının ardından Zemmour destekçileri ve karşıtları arasında arbede yaşandı. Protestocular, Zemmour’u boynundan tutup indirmeye çalıştı ve bu anlar kameralara yansıdı.

Protestocular, Zemmour’u boynundan tutup indirmeye çalıştı ve bu anlar kameralara yansıdı.

Irkçılık karşıtı bir grup sosyal medya üzerinden, mitingde insanlar tarafından dövülen ve vahşice miting alanından çıkarılan üyelerini gösteren bir video yayınladı. Yetkililerin açıklamalarına göre, miting alanının dışında ırkçılık karşıtı göstericiler ile güvenlik görevlileri arasındaki sürtüşme devam etti. 

https://twitter.com/SOS_Racisme/status/1467544539351109643

“2021’de ırkçılığa hayır demek için bir toplantıya geldiğimizde sonuç bu oluyor”

“SOS Racisme” isimli ırkçılık karşıtı grubun başkanı Dominique Sopo gazetecilere verdiği demeçte, “Birkaç saniye içinde sandalyeler fırlatıldı, eylemciler yere yatırıldı ve dövüldü. Fransa’da 2021’de ırkçılığa hayır demek için bir toplantıya geldiğimizde sonuç bu oluyor” dedi ve eylemcilerin olayın ardından suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi. 

63 yaşındaki Zemmour’un kampanya sloganı, “İmkansız Fransızca değil” oldu. Zemmour açıklamasında, “Tehlikedeki şey çok büyük, eğer o seçimi kazanırsam, bu siyasi bir değişim değil, dünyanın en güzel ülkesinin yeniden fethinin başlangıcı olacak” dedi.

Eric Zemmour

Bir Fransız televizyonunun muhabirleri, Zemmour’un konuşmasının öncesinde, Zemmour’un destekçileri tarafından yuhalanıp hakarete uğradı ve güvenlik görevlileri tarafından kısa bir süreliğine salonun dışına çıkarıldı. Muhabirler kısa bir süre sonra içeri geri alındı ancak Zemmour konuşmasında medyayı sert bir şekilde eleştirdi. 

Zemmour taraftarlarına seslenirken, “15 yıl önce yazdığım kitaplar ile ilgili polemikler yapıyorlar, özel hayatıma burunlarını sokuyorlar, bana her türlü isimle hitap ediyorlar. Düşmanlarım siyasi ölümümü, gazeteciler sosyal ölümümü, cihatçılar ölümümü istiyor” diyerek medyaya tepki gösterdi. 

Başlangıçta bir konser salonunda düzenlenmesi planlanan miting, Paris’te Zemmour’a karşı düzenlenen bir protesto gösterisi nedeniyle Paris’in kuzeyindeki bir sergi salonuna taşınmıştı.  

Zemmour karşıtı göstericiler Paris’te yürüdü.

“Paris aşırı sağı susturacak”

Zemmour karşıtı yürüyüş, aşırı sol siyasi partiler, sendikalar ve ırkçılık karşıtı gruplar da dahil olmak üzere 50’den fazla örgüt tarafından düzenlendi. Göstericiler, “Paris aşırı sağı susturacak” yazılı pankartlar açarak yürüyüş yaptılar. 

Zemmour son aylarda, Fransa Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağını söyleyen aşırı sağ Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen’in destekçilerini çekmeye başlamış ve Fransa siyasetinde güç kazanmıştı. Ancak yapılan son anketlere göre, Zemmour’un ilk turda elenmesi bekleniyor. 

Zemmour seçilmesi halinde göçü neredeyse sıfıra indireceğine, vatandaşlığa kabul sürecini önemli ölçüde sertleştireceğine ve başarısız sığınmacıları ve yasadışı göçmenleri sınır dışı edeceğine söz verdi.

Marine Le Pen

2017 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Le Pen’i mağlup eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikinci dönem için aday olması bekleniyor ancak henüz adaylığını açıklamadı. Üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Asi Fransa Partisi’nin aşırı sol lideri Jean-Luc Mélenchon da dün Paris’te birkaç bin destekçisi ile bir araya geldiği bir miting düzenledi.

Diğer cumhurbaşkanı adayları arasında, Sosyalist Parti’den Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Yeşiller’den Yannick Jadot da yer alıyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.