New York Times: “Suriye’de bir uyuşturucu imparatorluğu kuruluyor”

Suriye’deki 10 yıllık savaşın külleri üzerine inşa edilen ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın güçlü ortakları ve akrabaları tarafından yönetilen yasadışı bir uyuşturucu endüstrisi, Suriye’nin yasal ihracatını gölgede bıraktı. Esad yönetimine yakın isimler, ülkeyi dünyanın en yeni uyuşturucu devletine dönüştürdü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New York Times gazetesinde yayımlanan makaleye göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ortakları ve akrabaları, ülkede bir uyuşturucu endüstrisi oluşturdu ve bu yasadışı endüstri Suriye’nin ihracatını geride bırakarak, ülkeyi bir uyuşturucu devletine dönüştürdü.

Sözü edilen uyuşturucu maddenin, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinde popüler olan yasadışı, bağımlılık yapan bir hap olduğu belirtiliyor. Kurulan uyuşturucu ağı, hapları üreten atölyeler, ihracat için saklandıkları paketleme fabrikaları ve onları yurtdışındaki pazarlara sevk eden kaçakçılar da dahil olmak üzere Suriye’ye yayılıyor.

The New York Times tarafından yapılan araştırmaya göre, üretim ve dağıtımın çoğu, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın küçük kardeşi Mahir Esad tarafından komuta edilen Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin Dördüncü Zırhlı Birimi tarafından denetleniyor.

Beşar Esad’ın küçük kardeşi Mahir Esad

Makaleye göre uyuşturucu ağında, hükümet ile yakın bağları olan işadamları, Lübnan Hizbullahı ve Beşar Esad’ın akrabaları yer alıyor. 

Uyuşturucu ticareti, Suriye ekonomisini paramparça eden, halkının çoğunu yoksulluğa düşüren ve Suriye’nin askeri, siyasi ve iş dünyasının seçkin üyelerini, döviz kazanmak ve ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımları atlatmak için yeni yollar aramaya iten on yıllık savaşın yıkıntıları arasında ortaya çıktı.

The Times’ın verilerine göre, ülkedeki yasadışı uyuşturucu ihracatından elde edilen gelirler, yasal ürünlerin ihracatından elde edilen gelirlerden çok daha fazla.

Son yıllarda Yunanistan, İtalya, Suudi Arabistan ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki yetkililer, çoğu Suriye’deki hükümet kontrolündeki bir limandan gelen nakliyelerde, değeri 1 milyar doları geçebilecek yüz milyonlarca uyuşturucu hapı ele geçirdi. İtalya’daki yetkililer, geçen yıl büyük rulo kağıt ve metal dişli kutularına gizlenmiş 84 milyon hap ele geçirmişti. Malezyalı yetkililer ise mart ayında araba tekerleklerinin içine saklanan 94 milyondan fazla hapa el koydu.

2021’de dünya genelinde 250 milyondan fazla Captagon hapı ele geçirildi

Bölgesel güvenlik yetkilileri, Captagon’u kaçırmak için kurulan Suriye ağının, kristal meth gibi daha tehlikeli uyuşturucuları da taşımaya başladığını belirtiyor.

Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn

Eski ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn konu ile ilgili açıklamasında, “Uyuşturucuyu asıl ihraç eden Suriye hükümetidir. Uyuşturucu kartelleri işlerini yaparken başka yöne bakıyor gibi değiller aslında onlar uyuşturucu kartelinin kendisi” dedi.

“Suriye’nin en önemli döviz kaynağı”

Suriye ekonomisini takip eden Suriye Raporu Editörü Jihad Yazıgi’ye göre Captagon isimli hap, Suriye’nin en önemli döviz kaynağı haline geldi. Yazıgi, “Bu, kazanılan gelirlerin ekonomiye geri döndüğü anlamına gelmez, gelirler çoğunlukla kaçakçıların ve komutanların banka hesaplarına yatırılıyor” diye konuştu.

Captagon adı verilen hap, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de, Mısır, Yunanistan ve İtalya limanlarında, Fransa’da bir havaalanında ve Almanya, Romanya ve Malezya gibi uzak ülkelerde de ele geçirildi.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.