Avustralya merkezli Lowy Enstitüsü’nün raporunda Çin’in koronavirüs nedeniyle zayıflayan gücünün Asya-Pasifik’teki savaş riskini artırdığı belirtildi. Raporda, bölgede oluşan askeri dengenin istikrar mı yoksa daha büyük tehditler mi getirdiği sorusunun yanıtının belirsiz olduğu vurgulandı.
Lowy Enstitüsü dün (5 Aralık) kamuoyuna açıkladığı bir raporunda, koronavirüsün Çin’in Asya-Pasifik’teki gücünü zayıflattığını ve bölgenin derinleşen güvenlik belirsizliklerinin “önemli” bir savaş riski oluşturduğunu belirtti.
Sidney merkezli düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü, Asya-Pasifik’teki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) müttefiklerinin ve Hindistan gibi kilit dengeleyici güçlerin, Çin’in yükselişine yanıt olarak Amerikan kapasitesine ve askeri ve stratejik bir karşı ağırlık oluşturma isteğine hiç bu kadar bağımlı olmadığını vurguladı.
Rapora göre Pekin, Güneydoğu Asya ülkelerini ABD liderliğindeki koalisyonuna katılmaktan vazgeçirmeye çalışırken, Rusya ve Pakistan’ın yanı sıra Kuzey Kore ile askeri alışverişlerini de yükseltti ve bölgede Çin’e bağlı nükleer silahlı güçlerden oluşan zorlu bir üçlü oluşturdu.
Raporda, “Ortaya çıkan askeri güç dengesinin Hint-Pasifik’te caydırıcılığa ve stratejik istikrara katkıda bulunup bulunmadığı açık bir sorudur” denildi.
Raporda ayrıca, “Düşmanlıkların derinliği, ABD-Çin rekabetinin genişliği ve birden fazla potansiyel parlama noktasının varlığı, savaş riskinin önemli olduğu anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulunuldu.
“Çin’in bir ABD olması pek olası görünmüyor”
Salgının, Asya-Pasifik bölgesinde refahı baltalarken Çin’in nüfuzunu zayıflattığı vurgulanan raporda, “Pekin’in artık on yılın sonunda kapsamlı güçte emsal rakibinin önüne geçme olasılığı daha düşük. Bu, Çin’in dünyadaki yükselişinin kaçınılmaz bir şey olmadığını gösteriyor” denildi. Gelecek ile ilgili olarak ise “Çin’in bir zamanlar ABD’nin olduğu kadar egemen olması pek olası görünmüyor” öngörüsünde bulunuldu.
Düşünce kuruluşunun raporunda, Pekin ile ilişkileri son yıllarda önemli ölçüde kötüleşen Avustralya’nın, Çin’in büyüyen gücünü çoğu ABD müttefikinden daha çok yıprattığı ancak bunun karşılığında Vaşington’a daha fazla bağımlı hale geldiği belirtildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
2018’de Avustralya, Çinli teknoloji devi Huawei’yi 5G telekomünikasyon ağından yasakladı. İlişkiler, geçen yıl Canberra’nın koronavirüsün kökenleri hakkında bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunmasıyla daha da kötüleşti ve Çin’in bir dizi ticari misillemede bulunmasına yol açtı.
Kaynak: Reuters
Derleyen: Gökalp Badak