Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, yılın en etkili 100 kadınını seçti: Golbol sporcusu Sevda Altunoluk ve yazar Elif Şafak da listede yer aldı

Türkiye Milli Golbol Takımı oyuncusu Sevda Altunoluk ve yazar Elif Şafak, BBC’nin 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği listede yer aldı. 

BBC’nin 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği liste yayımlandı

BBC, 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği listesini yayımladı. “Toplumu, kültürü ve dünyayı tekrar inşa eden” kadınların yer aldığı vurgulanan listenin yarısını, radikal İslamcı Taliban yönetimi tarafından ele geçirilen Afganistan’da yaşayan kadınlar oluşturdu. BBC, kadın haklarının gerilemeye devam ettiği Afganistan’da verdikleri mücadele ile ön plana çıkan bu kadınların güvenliği için bazılarının isim ve fotoğraflarını kullanmamaya özen gösterdi. 

Sevda Altunoluk, yılın en etkili 100 kadını arasında

Türkiye Milli Golbol Takımı oyuncusu Sevda Altunoluk ve yazar Elif Şafak da BBC’nin 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği listede yer aldı. Altunoluk’u okuyucularına anlatan BBC, milli oyuncunun dünyanın en iyi golbol oyuncusu olarak görüldüğünün altını çizdi. Türkiye ile Rio 2016 ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan görme engelli sporcu, iki Paralimpik Oyunları’nda da en çok skor üreten oyuncu olmayı başarmıştı. Sevda Altunoluk’un ”Engellilik bir engel olarak değil, kendini ifade etmek için bir fırsat olarak görülmeli’‘ sözleri de BBC’nin milli sporcu için hazırlamış olduğu bölümde yer aldı. 

Sevda Altunoluk, Türkiye Golbol Kadın Milli Takımı’nın 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda finalde ABD’yi 9-2 yenerek altın madalya kazandığı karşılaşmada takımının bütün gollerini kaydetti. 

Elif Şafak: ”Geriye gitmek yerine kimsenin geride bırakılmadığı, daha iyi ve daha adil bir dünya inşa edebiliriz”

Kadın ve LGBTİ+ hakları için yaptığı mücadele ile tanınan yazar Elif Şafak, BBC tarafından ”aktivist” olarak tanımlandı. Listede ”Doğu ve Batı’da, her yerde büyük bir yol ayrımındayız. Artık eski dünya yok. Geriye gitmek yerine kimsenin geride bırakılmadığı, daha iyi ve daha adil bir dünya inşa edebiliriz” sözlerine yer verilen Şafak’ın yazdığı kitapların birçok ödül kazandığına vurgu yapıldı. 

BBC’nin 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği listede Nobel Barış Ödülü’nün en genç sahibi Malala Yousafzai, Samoa’nın ilk kadın başbakanı Fiame Naomi Mata’afa ve ünlü yazar Chimamanda Ngozi Adichie de yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.