Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantısı olduğu iddia edilerek Fransa’da gözaltına alınan şüpheli serbest bırakıldı

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alınan şüpheli serbest bırakıldı. Evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülen Kaşıkçı’nın katil zanlılarından olduğu öne sürülen Halid el Tayibi, Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Paris Savcılığı, şüphelinin kimlik karışıklığı nedeniyle gözaltına alındığını ve karışıklık giderildikten sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle bağlantısı olduğu iddiasıyla geçen salı günü (7 Aralık) Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alınan şüpheli Halid el Tayibi serbest bırakıldı. Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’ndan Riyad’a seyahat edeceği esnada yakalanan el Tayibi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülen Washington Post yazarı Kaşıkçı’nın katil zanlılarından biri olduğu öne sürülüyordu.

“Şüphelinin ismi, cinayetle ilgili hazırlanan BM raporundaki isimle aynı”

Paris Savcılığı, Halid el Tayibi’nin kimlik karışıklığı nedeniyle gözaltına alındığını ve karışıklık giderildikten sonra bugün (8 Aralık) serbest bırakıldığını açıkladı. Fransız polisi, yakalanan kişinin adının Halid el Tayibi olduğunu ve bu ismin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kaşıkçı cinayeti hakkında hazırlanan rapordaki isimle aynı olduğunu aktarmıştı. Öte yandan, Suudi Arabistan’ın Paris Büyükelçiliği, gözaltına alınan kişinin “söz konusu davayla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

“Yakalama emri, Paris’te yakalanan şüpheli için geçerli değil”

Paris Savcılığı şüphelinin serbest bırakılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, kimlik kontrolleri sonucu Türkiye tarafından çıkarılan yakalama emrinin Suudi şüpheli Halid el Tayibi için geçerli olmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan’ın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a yönelik eleştirileriyle bilinen Cemal Kaşıkçı, en son 2 Ekim 2018’de evlilik hazırlıkları için geldiği İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girerken görülmüştü. Kaşıkçı’nın burada öldürülerek cesedinin parçalandığı düşünülüyor. Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 26 sanık hakkında açılan dava Türkiye’de devam ederken, cinayetle bağlantısı olduğu düşünülen bir şüpheli salı günü Fransa’nın başkenti Paris’te yakalanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.