Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Biden, Demokrasi Zirvesi’nde konuştu: “Demokrasi tesadüfen ortaya çıkmıyor, her nesilde yenilememiz gerek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, göreve gelmeden önce bir seçim vaadi olarak sunduğu Global Demokrasi Zirvesi, dün (9 Aralık) başladı. Türkiye’nin davet edilmediği çevrimiçi zirvede Biden, demokrasiyi desteklemek için bir çağrıda bulundu ve yükselen otoriter rejimler karşısında hak ve özgürlüklerin korunmasını, içinde bulunduğumuz çağın “tanımlayıcı zorluğu” olarak nitelendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 100’den fazla dünya liderinin bir araya geldiği Demokrasi için Zirve’de, demokrasileri desteklemek için bir çağrıda bulundu ve yükselen otoriter rejimler karşısında hak ve özgürlüklerin korunmasını mevcut çağın “tanımlayıcı zorluğu” olarak nitelendirdi.

Joe Biden

Demokratik kurumları güçlendirme, otoriterliğe karşı savunma, yolsuzlukla mücadele etme ve insan haklarını teşvik etmek için sanal ortamda düzenlenen Demokrasi Zirvesi’nin açılış konuşmasında Biden, küresel özgürlüklerin, gücünü ve nüfuzunu artırmak isteyen otokratların tehdidi altında olduğunu söyledi.

“Tarihimizde bir dönüm noktasındayız” diyerek sözlerine başlayan Biden, “Demokrasinin yok olmasına izin mi vereceğiz? Yoksa insanlığın ilerlemesi ve özgürlüğe bir kez daha öncülük etmek için cesaretli mi olacağız?” dedi. Demokrasinin tesadüfen oluşmadığını ve her nesilde yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Biden, “Demokrasiyi savunmak, zamanımızın belirleyici zorluğudur” diyerek liderlerin demokrasiye karşı sorumlu olması gerektiğini belirtti.

Zirvenin katılımcı listesi tartışma yaratmıştı

Biden, TürkiyeRusyaÇinİranMacaristanTunus ve Afganistan‘ı zirveye davet etmemişti.

Zirvede Tayvan’ın da yer alması, demokratik olarak yönetilen adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin’in öfkesine yol açmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tayvan’ın davet edilmesininin, ABD’nin demokrasiyi yalnızca “jeopolitik hedeflerini ilerletmek, diğer ülkeleri ezmek, dünyayı bölmek ve kendi çıkarlarına hizmet etmek için bir örtü ve araç” olarak kullandığını gösterdiğini söyledi.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili Çin’in eleştirilerini reddetti ve “Bu zirve bağlamında, bunu belirli bir ülke ile ilgili olarak görmüyoruz. Bu zirvede, demokratik bir ivme inşa etmeye çalıştığımızı gerçekten vurguluyoruz” dedi.

Freedom House’un Başkan Vekili Annie Boyajian zirvenin, demokratik ülkeler arasındaki koordinasyonu teşvik etme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Boyajian açıklamasında, “Ancak önümüzdeki yıl içinde hangi taahhütlerin verildiğini ve bunların nasıl uygulanacağını öğrenene kadar tam bir değerlendirme yapmak mümkün olmayacak” dedi. 

“Verdiği taahhütleri yerine getirmeyen ülkeler, zirveye davet edilmesin”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Vaşington Direktörü Sarah Holewinski, 2022 zirvesine davet edilen ülkelerin verdiklerini taahhütlerin yerine getirmesine bağlı olması gerektiğini söyledi. Verilen taahhütleri yerine getirmeyen ülkelerin bir sonraki yıl düzenlenmesi beklenen zirveye davet edilmemesi gerektiğini söyleyen Holewinski, “Aynı ülkeler bir sonraki yıl da zirveye davet edilirse, bu liderler için zirve tutulmayan sözleri anlatmak için sıradan bir platform haline gelir” dedi.

Sarah Holewinski

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.