Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret şirketi Alibaba, müdürünü cinsel saldırı ile suçlayan kadın çalışanını kovdu

Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret şirketi Alibaba, müdürünü ve bir müşterisini kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçlayan bir kadın çalışanını işten çıkardı. Çalışana gönderilen işten çıkarma mektubunda, “şirketin itibarını zedeleyen yalanlar yaydığı” belirtildi.

Kimliği açıklanmayan kadın çalışan, Alibaba’nın harekete geçmediğini belirterek ağustos ayında cinsel saldırıya maruz kaldığını kamuoyu ile paylaşmış ve bu saldırıların bir iş gezisi sırasında yaşandığını öne sürmüştü.

Suçlamaların odağındaki yönetici olayın ardından görevden alınmış ancak aleyhindeki ceza davası düşmüştü. Taciz iddialarına karışan müşteri hakkındaki soruşturmanın ise sürdüğü belirtildi.  

Dava, Çin’de kadınların işyerlerinde maruz kaldıkları taciz vakalarına ışık tutmuştu.

“Hata yapmadım, bu sonucu kabul etmeyeceğim”

Tacize uğradığını iddia eden kadın çalışan hükümet destekli Dahe Daily gazetesine verdiği demeçte, kasım ayının sonlarında kovulduğunu söyledi ve işten çıkarılma mektubunun bir kopyasını paylaştı.

Kadın çalışan olay ile ilgili açıklamasında, “Herhangi bir hata yapmadım ve bu sonucu kesinlikle kabul etmeyeceğim. Haklarımı ve çıkarlarımı korumak için yasal yolları kullanacağım” dedi.

Kadının avukatı da New York Times gazetesine verdiği demeçte müvekkilinin işten çıkarıldığını doğruladı. Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret şirketi olarak bilinen Alibaba, BBC’nin yorum talebine yanıt vermedi.

Ne olmuştu?

Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret şirketi Alibaba’da çalışan bir kadın, yöneticisinin ve bir müşterisinin kendisine cinsel saldırıda bulunduğuna dair 11 sayfalık yazılı bir açıklamada bulunmuştu.

Kimliği açıklanmayan kadın çalışan, 27 Temmuz’da yöneticisinin ve bir müşterisinin, Şandong eyaletinin Jinan şehrindeki iş seyahatleri sırasında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etmişti. Kadının iddialarına göre, müdürü onu, bir müşteriyle görüşmesi için şirketin Hangzhou’daki merkezinden yaklaşık 900 kilometre uzaktaki Jinan şehrine gitmeye zorlamıştı.

Müşteriyle görüşülen akşam yemeği sırasında yöneticisinin kendisini alkol almaya zorladığını belirten kadın, müşterinin kendisini taciz ederken müdürün göz yumduğunu öne sürmüştü. Kadın çalışan, yemek bittikten sonra gecenin devamında müdürünün birkaç kez odasına girmek istediğini söylemişti. Kadın ayrıca, yemek sonrası herkes odalarına çekildiğinde, müdürünün odasına dört kere geldiğini gösteren güvenlik kamerası görüntülerini aldığını da belirtmişti.

Kadın çalışan, yaşananların ardından maruz kaldığı cinsel saldırıyı insan kaynaklarına ve üst yönetime bildirdiğini ve patronunun kovulmasını istediğini aktarmıştı. İddialara göre kadının talebi, insan kaynakları tarafından kabul edilmiş ancak cinsel saldırı faili patron kovulmamıştı. Kendisine saldıran müdürünün makamından ayrılmadığını gören kadın, yaşadıklarını yazılı olarak açıklamıştı.

Alibaba Group Holding ise 9 Ağustos’ta cinsel saldırıyla suçlanan yöneticisini kovduğunu açıklamış ve cinsel tacizi önlemeye yönelik politikalar geliştirme sözü vermişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.