Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokrasi Zirvesi’nde sansür: Tayvanlı bakanın görüntüsü kesildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, göreve gelmeden önce bir seçim vaadi olarak sunduğu Demokrasi için Zirve, 9-10 Aralık tarihlerinde sanal ortamda düzenlendi. Türkiye, Çin ve Rusya’nın davet edilmediği zirvede Tayvan Dijital Bakanı Audrey Tang’ın slaytında kullandığı haritada Tayvan ve Çin’in farklı renklerde gösterilmesinin ardından Tang’ın görüntüsü kesildi. ABD Dışişleri Bakanlığı olayın “açık bir hata” olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın çağrısıyla 110’dan fazla dünya liderinin bir araya geldiği Demokrasi için Zirve iki gün sürdü. Demokratik kurumları güçlendirme, otoriterliğe karşı savunma, yolsuzlukla mücadele etme ve insan haklarını teşvik etmek için sanal ortamda düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında Biden, küresel özgürlüklerin, gücünü ve nüfuzunu artırmak isteyen otokratların tehdidi altında olduğunu söyledi.

Salgın döneminde demokratik gerileme, yolsuzlukla mücadele, insan hakları ve bağımsız medya gibi konuların konuşulduğu zirvede Tayvan Dijital Bakanı Audrey Tang da söz aldı. 

Tayvan Dijital Bakanı Audrey Tang

Reuters’ın haberinde, Tang’ın sunumunda yer verdiği, Tayvan ve Çin’in farklı renklerde gösterildiği bir haritanın bir dakikadan uzun süre ekranda kalmasının ardından bakanın görüntüsünün kesildiği ve sadece sesinin paylaşıldığı belirtildi. Daha sonra ise ekranda, “Bu panele katılanlar tarafından ifade edilen herhangi bir görüş, ABD hükümetin görüşlerini yansıtmayabilir” ifadesi yer aldı.

Harita neyi ifade ediyordu?

Güney Afrika merkezli sivil toplum örgütü CIVICUS’a ait haritadaki ülkeler, vatandaşlık haklarına göre sıralanmakta ve açıktan kapalıya doğru yeşil ve kırmızı arasında renklendirilmekteydi. 

Bakan Tang’ın sunumunda kullandığı CIVICUS haritası, Medyascope tarafından Türkçe’ye çevrildi.

Haritada Tayvan bölgedeki tek yeşil ülke olarak gözükürken ABD’nin birçok müttefikini de içeren diğer ülkeler “daraltılmış”, “engellenmiş”, “baskılanmış” ve “kapalı” kategorilerini ifade eden renklerle ifade ediliyor.   

Ekranda haritayı göstermesinin ardından Tang’ın görüntüsünün kesilmesi ve sadece sesiyle sunuma devam ettiğinin belirtilmesi üzerine bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bunun “açık bir hata olduğunu” söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bakan Tang’ın, Tayvan’ın şeffaf yönetim, insan hakları ve dezenformasyonla savaş konularında dünya standartlarındaki uzmanlığını sergileyen katılımı bizim için değerliydi.” 

Tayvan’ın 10 büyük bilgi işlemcisinden biri olarak seçilen yazılım programcısı Audrey Tang, aynı zamanda ülkesinin ilk transseksüel kabine üyesi.

Reuters, kendisine konuşan kaynağının haritanın ulusal sınırlarla ilgili olmadığı ve ABD yönetiminin konuya aşırı tepki verdiği kanısında olduğunu aktardı. Zirveyle doğrudan bağlantısı bulunan ikinci bir kaynak da bunun aşırı tepki olduğuna katılarak, “video operatörünün Beyaz Saray’dan gelen talimatlarla hareket ettiğini” sözlerine ekledi. 

Reuters’ın videonun slaytı sebebiyle kesildiğine inanıp inanmadığı ile ilgili sorusuna e-posta ile cevap veren Audrey Tang ise şunları söyledi:   

“Hayır. Bu hadisenin slaytlarımdaki CIVICUS haritasıyla veya ABD’nin Asya’daki müttefikleriyle herhangi bir ilgisi olduğunu zannetmiyorum.” 

Tang’ın slaytlarının önceden paylaşıldığı bilgisini paylaşan Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise bunun teknik bir sorun olduğunu ve karşılıklı güven ilişkisine sahip iki ülkenin konuyla ilgili iletişime geçtiğini belirtti.  

ABD’nin Tayvan politikası

Beyaz Saray, ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen sanal bir konferansta ve özellikle Tayvan’ın Çin’in baskısı altında olduğu bir dönemde, Tayvan ile Çin’i farklılaştırmanın çelişkili görünebileceğinden endişe duyuyordu.

ABD’nin Tayvan politikası oldukça karmaşık seyrediyor. Vaşington, Tayvan’ı Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak görmese de bağımsız bir ülke olarak da tanımıyor.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.