Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti Cumhurbaşkanı Moïse’nin öldürülmeden önce uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı kişiler hakkında liste hazırladığı ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New York Times gazetesinin pazar günü (12 Aralık) yayımladığı özel haberinde, 7 Temmuz’da evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’nin öldürülmeden önce uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı siyasetçi ve iş insanlarının listesini hazırladığı ve bu listeyi ABD ile paylaşma niyeti bulunduğu belirtildi.  

New York Times‘tan (NYT) Marie Abi-Habib, Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’nin iddialara göre aralarında emekli Kolombiya ordusu mensuplarının da bulunduğu 28 yabancı paralı asker tarafından planlanan suikast sonucunda öldürülmesi hakkında ayrıntılı bir haber hazırladı. Haberde Moïse‘nin görev süresinin son yedi ayı, suikastçıların hedefi ve suikasttan sonra yaşananlar ile ilgili bilgiler yer aldı.  

NYT’nin dört Haitili danışman ve devlet görevlisinden aktardığına göre Moïse, Haiti’deki uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı güçlü politikacılar ve iş insanlarını da kapsayan bir liste hazırlıyor ve dosyayı ABD’ye teslim etme niyetini taşıyordu.

Moïse, listenin kendisini iktidara taşıyan güç odakları da dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşılmaması için çok yakın çevresine de tembihte bulunmuştu.  

“Silah kaçakçılığının Moïse’nin ölümünde rol oynamadığını düşünmek aptallık olur”

Haberde daha önce ABD’nin Haiti Özel Temsilcisi olarak da görev alan Daniel Foote‘un da yorumlarına yer verildi. Foote, “Uyuşturucu ve silah kaçakçılığının (Moïse’nin) ölümünde rol oynamadığını düşünmek aptallık olurdu. Haiti’nin siyasetini veya ekonomisini anlayan herkes bunu da anlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Moïse’nin öldürülmesi ülkenin siyasi geleceğinde belirsizliğe yol açmıştı. (Fotoğraf: AP)

Moïse tarafından listeyi hazırlamakla görevlendirilen iki danışman, NYT’ye konuştu. Danışmanlardan biri, listede yer alan önemli kişilerden biri Kiko lakaplı iş insanı Charles Saint-Rémy olduğunu söyledi. Haiti’deki uyuşturucu ticaretinde önemli bir rol oynadığı iddia edilen Charles Saint-Rémy, ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi tarafından da aranıyor.

Suikastın detayları 

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, 7 Temmuz 2021’de bir grup kimliği belirsiz saldırgan tarafından gece yarısı evinde vurularak öldürülmüştü. Devlet başkanının eşi Martine Moise ise saldırıdan yaralı kurtulmuş ve tedavisine bir süre hastanede devam edilmişti.

Suikasttan ölü taklidi yaparak kurtulan Martine Moïse, NYT’nin suikasttan hemen sonraki ilk röportajında saldırganların odada bulunan dosyaların arasında bir şey aradıklarını ve saldırganların “İşte bu kadar” dedikten sonra evden çıktıklarını anlatmıştı.

Suikast soruşturması hakkında bilgi sahibi üç Haitili yetkili, NYT’ye soruşturmacıların suç mahalline vardığında Moïse’nin çalışma odasının altüst edildiğini, yerlere saçılmış kağıtlar gördüğünü söyledi.  

ABD’li yetkililer, soruşturmayla ilişkili 45 kişinin tutuklandığı fakat hiç kimsenin suçlanmadığı suikast soruşturmasının neredeyse durma noktasına geldiği ve bu suikast dosyası çözülmezse ülkedeki istikrarsızlığın daha da artacağını belirtiyor.  

Haiti Polisi’nin gözaltına aldığı şüpheliler arasında iki ABD vatandaşı ve Kolombiya ordusunda görev yapmış kişiler de bulunuyor. 

Haiti’de siyasi ve ekonomik durum  

Dünya Bankası verilerine göre Haiti’de 2020 yılında kişi başına düşen milli gelir bin 176 dolar. Haiti, Economist Intelligence Unit’in Demokrasi İndeksi’nde de 167 ülke arasında 106. sırada.

Yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu Karayip ülkesinin uyuşturucu kaçakçılığının en önemli rotası haline gelmiş olabileceği belirtiliyor.  

Kaynaklar: New York Times, Reuters 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.