Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’ya bir uyarı da G7’den: “Ukrayna’yı işgal etmenin ciddi bedelleri olur”

G7 ülkeleri, Rusya’ya Ukrayna sınırındaki asker sayısını azaltması için uyarıda bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, pazar günü (12 Aralık) Liverpool’da düzenlenen zirvenin ardından yaptığı açıklamada Kremlin’in Ukrayna’yı işgal etmesi halinde “ciddi sonuçlar ile karşı karşıya kalacağını” söyledi.

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin dışişleri bakanları dün (12 Aralık) İngiltere’nin Liverpool kentinde bir araya geldi. Bakanların gündeminde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim bulunmaktaydı. Bakanlar, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğini ve saldırgan tavırlarını kınadıklarını belirtti ve sınırdaki asker sayısını azaltma konusunda Kremlin’i uyardı.

Zirvenin sonuç bildirisinde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne duyulan bağlılık vurgulandı ve “Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve herhangi bir egemen devletin kendi geleceğini belirleme hakkına sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz” denildi.

G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi’nin gündemi Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimdi.

“Ukrayna’nın işgali büyük ve ciddi sonuçlara yol açar”

Üç gün süren zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sınırları değiştirmek için herhangi bir güç kullanımı uluslararası hukuka göre kesinlikle yasaktır. Rusya, Ukrayna’ya karşı daha fazla askeri saldırının büyük sonuçlara ve ciddi maliyetlere yol açacağından şüphe duymamalıdır.”

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya karşı her türlü ekonomik yaptırımın uygulanacağını söyledi. Truss, işgalin Rusya için “ağır bir bedeli” olacağını belirtti ve “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda tüm müttefiklerimizle birlikte bunun ciddi sonuçları olacağı konusunda netiz” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Aralık Salı günü güvenli bir video ağı üzerinden organize edilen bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan paylaşılan bilgi notunda, Biden’ın Putin’e, olası bir işgal durumunda ABD ve müttefiklerinin başta “sert ekonomik yaptırımlar” olmak üzere diğer önlemler ile karşılık vereceği belirtilmişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.