Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Danimarka Göç ve Uyum Bakanı, sığınma başvurusunda bulunan genç çiftleri yasadışı şekilde ayırdığı için 60 gün hapis cezasına çarptırıldı

Eski Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Inger Stojberg, sığınma başvurusunda bulunan bazı genç çiftleri yasadışı şekilde ayırma suçlamasıyla yargılandığı davada 60 gün hapis cezasına mahkûm edildi. Mahkeme, Stojberg’in bakanları kapsayan “Sorumluluk Yasası”nı kasıtlı olarak ihlal ettiğini açıkladı.

New York Times’ın haberine göre, eski Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Inger Stojberg, sığınma başvurusunda bulunan bazı çiftleri yasadışı şekilde ayırma suçlamasıyla yargılandığı davada 60 gün hapis cezasına çarptırıldı. 2015-2019 yılları arasında Danimarka’nın göç ve uyumdan sorumlu bakanı olarak görev yapan Stojberg karara çok şaşırdığını söyledi.

Inger Stojberg

Stojberg, bakan olarak görev aldığı dönemde sıkı göç politikalarıyla biliniyor, popülist ve sağcı liderler tarafından bu konuda örnek gösteriliyordu. Dava ise 2016’da Stojberg’in en az bir üyesi reşit olmayan sığınmacı çiftlerin ayrılması gerektiğine dair emir verdiği iddiaları nedeniyle açılmıştı.

Göçmen karşıtı uygulamaları ile biliniyordu

Göç ve Uyum Bakanlığı döneminde birçok tartışmalı karara imza atan Stojberg, Lübnan medyasında potansiyel göçmenlerin Danimarka’dan uzak durmaları amacıyla bir reklam kampanyası yürütmüştü. Ülkeye gelen göçmenlerin uzak ve ulaşımı zor bir adaya yerleştirilmesi gibi tartışmalı kararları bulunan Stojberg’in göçmen karşıtı uygulamaların kabul edilmesini pasta keserek kutlaması tepki toplamıştı.

Stojberg: “Bu karara çok şaşırdım ama cezamı başım dik bir şekilde çekeceğim”

Stojberg gazetecilere verdiği demeçte, temyiz edilme imkanı kalmayan 60 günlük hapis cezasına “çok şaşırdığını” söyledi ve “Gerçekçi olmadığını düşündüğüm ve hazırlı olmadığım tek senaryo buydu ama bu durumdayım ve cezamı çekeceğim. Bunu başım dik olarak yapacağım ve sonra yolumuza devam edeceğim” diye ekledi.

Diğer yandan mahkeme, Stojberg’in 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu üyesi olarak göreve devam edip etmeyeceğine de karar verecek.

Çocuk gelinleri eşlerinden ayıracağını söylemişti

Stojberg’in hapis cezasına çarptırıldığı davanın merkezinde 2016 yılında “çocuk gelinler” hakkında yaptığı konuşma yer alıyor. Suçlamalar arasında, Suriye ve Irak’tan Danimarka’ya sığınan 23 çiftin, Stojberg’in emriyle göçmenlik yetkilileri tarafından ayırılması bulunuyor. Stojberg, 2016 yılında verdiği demeçte, sığınmacı çiftler için “Ayrılmaları gerekiyor çünkü insanların evliliğe zorlanmış olma ihtimallerini kabul edemiyorum” demişti.

“Pişman değilim”

Pazartesi günü (13 Aralık) açıklanan kararın ardından gazetecilere konuşan Stojberg, pişmanlık duymadığını söyledi. Stojberg, “Bu kızları korumadığım gerçeğiyle yaşamak zorunda kalsaydım, şu anki durumumdan daha zor zamanlar geçirirdim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.