Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Premier Lig, 42 koronavirüs vakası ile rekor kırdı – Alp Ulagay: “Şampiyonluk, Avrupa kupaları ve ligde kalma yarışı olumsuz etkilenecek”

İngiltere Premier Lig’de bir haftada 42 futbolcu ve personelde, koronavirüs tespit edildi. Bu sayı, geçen yıl mayıs ayındaki test sonuçlarından bu yana çıkan en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. 

İngiltere Premier Lig’de koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor

Boris Johnson

İngiltere Premier Lig, koronavirüs vakaları nedeniyle büyük problem yaşıyor. Premier Lig, 6-12 Aralık günleri arasında yapılan 3 bin 805 testin 42’sinde koronavirüs vakasına rastlandığını açıkladı. Bu rakam, 2020’nin Mayıs ayındaki test sonuçlarından bu yana çıkan en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Premier Lig yönetimi, çıkan koronavirüs vakalarının ardından geçen perşembe günü (9 Aralık) tüm kulüplerin koronavirüs acil durumlarını eski haline getirmeleri talimatını verdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise ülkede yarından (15 Aralık) itibaren ”B Planı” diye adlandırdıkları önlemlere geçileceğini duyurdu.

Alınan önlemlerden bir tanesi ise spor organizasyonlarını doğrudan etkiliyor. Johnson’un açıklamasına göre 10 bin kişiden fazla alabilecek tüm mekanlarda maske yeniden zorunlu hale getirildi. Aynı zamanda spor etkinliklerine katılmak isteyen taraftarların çifte aşılama veya negatif test kanıtı göstermeleri gerektiği açıklandı. 

Karşılaşmalar ertelenme tehlikesiyle karşı karşıya

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Tottenham, Brighton, Leicester City, Manchester United ve Aston Villa’nın koronavirüs vakaları ile başı dertte. Geçen hafta sekiz futbolcusu ve beş personeli koronavirüse yakalanan Tottenham Hotspur’un, UEFA Konferans Ligi’ndeki Rennes karşılaşmasının yanı sıra ligdeki Brighton maçı da ertelemişti. Tottenham’ın bugün (14 Aralık) oynayacağı Leicester City maçı ise ertelenmedi. Öte yandan Brighton’ın tecrübeli menajeri Graham Potter, oyuncu kadrosunda ”üç veya dört” pozitif test olduğunu açıkladı. Potter, bu durumun yarın (15 Aralık) Wolverhampton ile oynayacakları maçı etkilemeyeceğini belirtti. Aston Villa’nın genç menajeri Steven Gerrard ise bugün oynayacakları Norwich City maçı öncesinde iki futbolcu ve iki personelin koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. 

West Bromwich Albion’da geçen cumartesi günü (11 Aralık) yapılan testlerde dört savunma oyuncusu pozitif çıktı. Sheffield United’ın dün (13 Aralık) oynaması gereken Queens Park Rangers karşılaşması da birçok futbolcuda koronavirüs vakasına rastlanmasının ardından ertelendi. Premier Lig’de yüzde 85’lik aşılanma oranı bulunuyor. 

Alp Ulagay: ‘’Omicron varyantının yayılma süreci devam ediyor’’

Alp Ulagay

İngiltere Premier Lig’de artan koronavirüs vakaları, pek çok tartışmalı konuyu da gündeme getirdi. Spor yorumcusu Alp Ulagay, Medyascope Spor Servisi’nin gündemde yer alan konular ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Premier Lig’de yaşanan sancılı durumu değerlendiren Ulagay, ”Premier Lig’de sezon başından bu yana futbolculara ve takım çalışanlarına haftada üç bin civarında test uygulanıyor. Sezon başından beri pozitif çıkanların sayısı, 2-16 arasındaydı. Ancak bu son test döneminde, 6-12 Aralık döneminde 42 pozitif sonuç çıktı ve Tottenham Hotspur ve Manchester United örneğinde gördüğümüz gibi çalışanlar ve futbolcular etkilenmiş durumda. Premier Lig’de şu ana kadar iki maç ertelendi” dedi. Premier Lig yönetiminin aldığı önlemler ve önümüzdeki günlerde yaşanabilecek durumlara da değinen Ulagay, ”Premier Lig, önlemleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam ediyor. Kış mevsimine girdik ve Omicron varyantının yayılma süreci de devam ediyor. Bildiğim kadarıyla takımların tesislerini, takım çalışanlarının dışında şu an girmesi yasaklandı yeniden. Bunların biraz daha sıkılaştığını görebiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu. 

‘’Topyekün erteleme mümkün olmaz’’

İngiltere Premier Lig’de artan koronavirüs vakaları, ligin ertelenip ertelenmeyeceği hakkında soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Sezonun ertelenmeyeceğini düşünen spor yorumcusu Alp Ulagay, takvimin de buna müsaade etmeyeceğini sözlerine ekledi. Ulagay, ”Gelecek sezonki ‘sezon ortası’ Dünya Kupası takvimiyle erken başlayacak sezonu da düşünürsek bir topyekün erteleme mümkün olmaz diye düşünüyorum. Önlemleri alarak belki bazı maçların ertelenmesiyle işin içinden çıkabilirler” dedi.

Alp Ulagay, aynı zamanda spor kulüplerinin testleri pozitif çıkanları izole ederek sezona devam etmeyi öğrendiğini düşündüğünü belirtti. 

‘’Şampiyonluk, Avrupa kupaları ve ligde kalma yarışı olumsuz etkilenecek’’

Koronavirüs vakaları, yalnızca sezonun gidişatını değil aynı zamanda İngiliz kulüplerinin Avrupa’daki durumlarını da olumsuz etkiliyor. En büyük problemin bu olduğuna dikkat çeken Alp Ulagay, Tottenham Hotspur özelinde konu ile ilgili düşüncelerini açıkladı: ”Şimdiden bazı takımların nasıl etkilendiğini görüyoruz. Örneğin Tottenham’ın zaten ligde ertelenen bir maçı vardı. Şimdi koronavirüs hadisesi nedeniyle bir lig maçı daha ertelendi. Yani takvimde 20 Ocak tarihine kadar erteleme maçı oynayacak bir dönemleri yok. Liverpool, Chelsea, West Ham United, Chelsea gibi Avrupa’da, FA Cup’ta, Carabao Cup’ta devam eden takımlar da var. Örneğin Liverpool’un heralde Şubat’ın başına kadar bir erteleme maçı oynayacak boş haftası yok. Yani Carabao Cup’ta da tur atlarlarsa bu Aralık ayında hiçbir boşlukları olmayacak. Sonra zaten Avrupa maçları başlayacak.”

Alp Ulagay, ertelenen maçların takvime yerleştirilmesinin de oldukça zor olduğunu söyledi. Ulagay, ”Bazı takımların erteleme maçlarının sezonun son bölümüne sarkabileceğini düşünüyorum. Nisan, Mayıs aylarında bazı erteleme maçları oynanabilir. Bu da şampiyonluk, Avrupa kupaları ve ligde kalma yarışını olumsuz etkileyecektir. Maç eksiği olan takımlar, sezon sonunda birden yüklü takvimle karşılaşabilir. İlginç bir sezon sonu olacak Premier Lig açısından” şeklinde konuştu. 

Manchester United’da çıkan koronavirüs vakaları ile ilgili haberimiz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.